Pomarkun lukio
Valmistu Pomarkusta: tonni sulle, tonni tulevaisuudelle
Paras kotipaikka sinulle.
Valmistu Pomarkusta: tonni sulle, tonni tulevaisuudelle
Pomarkun lukio on pieni, pirteä ja perinteikäs peruslukio Pomarkun keskustassa, hyvien liikenneyhteyksien varrella. Lukio tarjoaa yksilöllistä opetusta kohtuukokoissa opetusryhmissä ja moderneissa tiloissa.
Täältä löydät lyhyen esittelyvideon Pomarkun lukiosta. Videon ovat laatineet mediakurssin opiskelijat.
Ja tältä lukiomme näyttää, kun sitä katselee Dronen kautta, video Youtubessa.
Pomarkun lukio tarjoaa luonnollisesti oppikirjat ja kannettavat tietokoneet opiskelijoiden käyttöön lukioajaksi. Valmistumisen jälkeen koneen voi lunastaa omaksi kohtuuhinnalla. Pomarkussa käytetään pääosin perinteisiä paperikirjoja, jotka ovat oppilaidemme mukaan osoittautuneet toimivammiksi kuin sähköiset versiot. Ja kirjathan saa tietenkin käyttöön myös YO-kokeisiin valmistautumista varten.
Koulupäivät pyritään järjestämään niin, että linja-autoaikataulut sopivat mahdollisimman hyvin yhteen työaikojen kanssa. Pomarkun kunnan taksikyydeillä yhteiskoulun käyneet jatkavat samoilla kyydeillä myös lukiossa.
Lukio tarjoaa myös 1000 euron kannustusstipendin jokaiselle lakin saaneelle koulumme oppilaalle, joka on aloittanut opintonsa syksyllä 2024 tai myöhemmin.
Oppilaamme tulevat pääosin Pomarkun ja Noormarkun alueelta. Oppilaaksi ottamisen raja on lukuaineiden keskiarvo 7.0. Perustellusta syystä rehtori voi tehdä päätöksen joustosta keskiarvorajan suhteen. Opiskelupaikkaa voi tiedustella myös kesken lukuvuoden.
Wilma-tunnusten luontiohjeet huoltajille löytyvät koulujen yhteiseltä sivulta (rullaa sivua reilusti alaspäin).Uusille oppilaille annetaan tunnukset heti syksyn alussa. Vanhojen oppilaiden sekä huoltajien tunnukset ovat luonnollisesti edelleen voimassa.
Liikennöitsijä reitillä Pori -Pomarkku – Kankaanpää on nykyään A. Lamminmäki. Matka-appi on Seutu+.
ELY-keskukselta on tullut tieto, että osa mm. lukiomme opiskelijoista on sittenkin hakenut itselleen KELA:n matkatukea Matkahuollon lipulle. ELY-keskuksen kilpailutuksen ja liikennöitsijän vaihtumisen jälkeen tukea tulee kuitenkin hakea Seutu+ -lippuun (sovellukseen). Keskukselta on tullut seuraavanlainen toimintaohje: näiden opiskelijoiden pitää a) tehdä muutoshakemus Kelaan ja hakea koulumatkatukea Waltti-liikenteeseen ja b) ostaa Seutu+ mobiilisovelluksella koulumatkatuettu lippu tai hankkia matkakortti, jolle lataavat koulumatkatuetun lipun. Jotta opiskelijoiden Kelan matkaoikeus ei valu hukkaan, muutos pitää tehdä Kelaan mahdollisimman pian, ja kun seuraava lipun osto tulee ajankohtaiseksi, lipuksi hankitaan Seutu+ koulumatkatuettu lippu.
KELA:n koulumatkatuetuilla matkoilla käytetään Waltti-kulkutapatoimintoa ja matkamuodoksi tulee valita ”julkinen liikenne”. Valitse lipunmyyjäksi Waltti. Tällöin käytössä on Waltti -osto-oikeus. Lipputuote on joko Pori1 tai Kankaanpää1. Tarkempi Seutu+ -ohje löytyy Seutu+ -sivustolta.
Opiskelija voi ostaa tuetun lipun, kun on tehnyt koulumatkatukihakemuksen KELA:n ohjeiden mukaisesti. Hakemukseen valitaan siis Waltti-lippu. Huom, lippu on voimassa aina 30 vuorokautta ostamisesta, eli lippu on syytä ostaa vasta viime tingassa. Osto-oikeuksia on vuosittain käytössä rajattu määrä, eli liput eivät riitä lukuvuoden loppuun, jos niitä on ostettu etuajassa.
Kouluvuoden aikataulut löytyvät A. Lamminmäen kotisivulta (ei siis enää Matkahuollon palvelusta).
Jussi Heervä: rehtori, historia, 044 0940 792.
Maria Lehtonen: vararehtori, matematiikka, fysiikka & oppilaskunnan ohjaaja.
Hanna Alarotu: ruotsi, saksa & ABI-vuosikurssin ryhmänohjaaja, 041 7325 313.
Mari Korpunen: englanti.
Anne Liinamaa: erityisopetus.
Verna Läspä: äidinkieli & 1-vuosikurssin ryhmänohjaaja, 041 7325 315.
Outi Nordénswan: espanja.
Henri Peltomäki: matematiikka & fysiikka.
Regina Pruel-Santanen: filosofia, historia, psykologia, uskonto & yhteiskuntaoppi, 041 7325 316.
Sari Ruohomäki: kotitalous & kuvataide.
Sari Saarnilahti: OPO, 044 7501 247.
Teemu Toivanen: liikunta & musiikki.
Ari Välimaa: biologia, maantieto, MoTe & SuVa.
Tarja Ylivuori: matematiikka & kemia.
Opettajainhuone: 044 3498 490.
Anne Rossi: koulusihteeri, 044 7501 300.
Marika Kortesniemi, koulunkäyntiohjaaja.
Eija Turpeinen, koulunkäyntiohjaaja.
Kaikkien sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@edu.pomarkku.fi (ei ä- & ö-kirjaimia).
Leila Haanpää: ruokapalveluvastaava
Sanna Myllymäki: ruokapalveluvastaava
Riikka Kalliomäki: siistijä
Ye Qiongying: siistijä
Hannu Wallenius: kiinteistönhoitaja
Tämä sivu on kesken.
Pomarkun lukion opetussuunnitelma löytyy tämän linkin alta. Opetussuunnitelma noudattaa valtakunnallisia perusteita, mutta siihen on lisätty paikallisia täydennyksiä.
Lukio-opetuksessa on useita perinteisiä juhlia, kuten joulujuhla, kevätjuhla ja itsenäisyyspäivän juhla. Nämä yhteiset juhlat ovat lukuvuoden päättäjäisiä ja muita yhteisiä tapahtumia, jotka ovat kaikille oppilaille tarkoitettuja. Nämä juhlat eivät ole uskonnollisia tilaisuuksia, eikä niille järjestetä vaihtoehtoisia tilaisuuksia. Opetuksen järjestäjät ja koulut päättävät tarkemmin juhlista ja niiden sisällöstä.
Yhteisiin juhliin voi sisältyä myös joitakin uskontoon viittaavia elementtejä. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan näkemyksen mukaan tällaiset juhlatraditiot ovat osa suomalaista kulttuuriperinnettä (OHJE 7 (12) 19.9.2022 OPH-3903-2022). Valiokunnan mietinnön mukaisesti juhlaan mahdollisesti sisältyvän yksittäisen virren laulamisen johdosta juhlaa ei voida uskonnollisen suvaitsevaisuuden nimissä pitää uskonnon harjoittamiseksi katsottavana tilaisuutena. Perustuslakivaliokunnan mukaan koulun perinteisiin juhliin voi sisältyä muitakin vastaavia sinänsä uskonnollista alkuperää olevia traditioita. (PL-valiokunnan mietintö 10/2002 vp. ja 2/2014 vp. ja 16/2021 vp.)
Lukion opetuksessa lähtökohtana on elämän ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen. Lukiokoulutuksen tavoitteena on tukea opiskelijoiden tasapainoista henkistä, fyysistä ja sosiaalista kasvua sekä edistää elämän, ihmisoikeuksien, kestävän kehityksen, ympäristön ja kulttuurien monimuotoisuuden kunnioittamista [VNA lukiokoulutuksesta (810/2018) 1 §:n 1 mom.]. Nämä tavoitteet tulee olla lähtökohtana myös opetukseen liittyvän suomalaisen juhlaperinnön vaalimisessa ja kehittämisessä.
Opetuksen järjestäjät voivat päättää, järjestetäänkö lukiokoulutuksen yhteydessä uskonnollisia tilaisuuksia ja toimituksia, kuten jumalanpalveluksia, uskonnollisia päivänavauksia tai muuta sisällöltään uskonnollista toimintaa. Uskonnolliset tilaisuudet ja toimitukset sisältävät uskonnon harjoittamista. Perustuslain 11 §:n 2 momentin mukaan uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen.
Viimeksi mainitun perusteella opiskelijaa ei voida velvoittaa osallistumaan jumalanpalvelukseen, uskonnolliseen päivänavaukseen tai muuhun uskonnolliseen tilaisuuteen tai toimitukseen. Vapaus olla osallistumatta uskonnolliseen tilaisuuteen ja toimitukseen on riippumaton uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyydestä. Näin ollen myöskään tiettyyn uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluvia ei voida velvoittaa osallistumaan asianomaisen uskonnollisen yhdyskunnan tai opetuksen järjestäjän itse järjestämiin uskonnollisiin tilaisuuksiin ja toimituksiin.
Opiskelija ilmoittaa, osallistuuko hän uskonnollisiin tilaisuuksiin ja toimituksiin vai niille vaihtoehtoiseen toimintaan. Opiskelija voi antaa ilmoituksen toistaiseksi kaikkien uskonnollisten tilaisuuksien osalta tai halutessaan hän voi ilmoittaa asiasta tapauskohtaisesti. Opiskelija voi muuttaa ilmoitustaan myöhemmin. Ilmoituksen muodon päättää opetuksen järjestäjä. Ilmoituksen jälkeen opiskelijalla on oikeus ja velvollisuus osallistua uskonnolliseen tilaisuuteen tai toimitukseen taikka niille vaihtoehtoiseen toimintaan ilmoituksensa mukaisesti.
Uskonnolliset tilaisuudet ja toimitukset järjestetään erillään muusta toiminnasta, ja niistä tiedotetaan etukäteen. Koulun päivänavauksien sisällöt rajataan niin, että ne eivät ole uskonnollisia tilaisuuksia. Samoin periaattein toteutetaan vierailut uskonnollisiin yhdyskuntiin.
Linkki Opetushallituksen ohjeeseen uskonnollisista tilaisuuksista.
Pomarkun lukio
Lukiontie 5
29630 Pomarkku