Tietoa Pomarkusta

 

Sivulla oleva linkki aukeaa uuteen ikkunaan.

Pomarkussa et ole yksin – olet yksi meistä

Pomarkku lukuinaPomarkun keskustaa yläilmasta kuvattuna

Perustamisvuosi 1868

Asukasluku  2200 

Pinta-ala 331,53 km²

  • maapinta-ala 299,34 km²
  • vesipinta-ala 32,19 km²

Tuloveroprosentti 21,50

Etäisyydet tärkeimpiin keskuksiin

  • Pori 25 km
  • Helsinki 265 km
  • Tampere 110 km
  • Turku 170 km

 

Pomarkku on vireä noin 2200 asukkaan kunta Luoteis-Satakunnassa valtatie 23:n varrella, 25 km:n päässä Porista. Pomarkun raitilla menneisyys ja nykyaika lyövät kättä. Pomarkun kirkonkylä vanhoine rakennuksineen on Suomen parhaiten säilyneitä vanhoja maaseututaajamia.
Pomarkku tunnetaan kahden kirkon kylänä. Vanha puukirkko vuodelta 1802 on nähtävyys entisöityine seinämaalauksineen ja erikoisine saarnatuoleineen. Kaunis kivikirkko on vuodelta 1921. Kylänraitti, kaksi kirkkoa ja Pomarkunjoki koskineen ja kivisiltoineen saivat Suomen Arkkitehtiliiton valtakunnallisen SAFA-palkinnon vuonna 1982. Palkinto jaetaan tunnustuksena kunnalle tai muulle yhteisölle, joka esimerkillisellä tavalla on toiminut hyvän suunnittelun edellytysten ja tulosten aikaansaamiseksi.
Asutus on juurtunut Pomarkkuun jo 1500-luvulla. Tästä voi lukea lisää Pomarkun kunnan asutushistoriasta. Aiemmin maatalousvaltaisen kunnan pääelinkeino on nykyisin teollisuus. Parhaiten Pomarkku tunnetaan jalkineteollisuudesta, mutta myös metalli- ja puusepänteollisuus ovat merkittäviä työllistäjänä. Yli sadan teollisuus- ja palveluyritysten sijoittuminen on ahkerien ihmisten ja kunnan edullisen sijainnin ansiota. Valtatie 23 kulkee kirkonkylän vierestä, ja Pori palveluineen on vain 20 minuutin matkan päässä. Pomarkussa suomalainen luonto on kauneimmillaan. On lukuisia järviä ja jokia, laajoja soita ja erämaan rauhaa huokuvia metsiä.
Kunnan peruspalvelut – terveydenhuolto, sosiaalitoimi ja opetustoimi – on hoidettu mallikkaasti ja kuntalaisten ehdoilla. Monipuoliset yksityiset palvelut täydentävät kunnan palveluja. Pomarkku antaa mahdollisuudet monipuoliseen harrastustoimintaan. Kunnassa toimii vireitä urheiluseuroja, kuoroja, soittokuntia ja muita yhdistyksiä. Kunnalliset vapaa-aikapalvelut ovat korkeatasoiset ja monipuoliset.