Kuvassa lukee Keräämö.

Biojäte kesällä – lajittele oikein ja vältä ongelmat

Kesä tuo mukanaan pihatyöt ja puutarhan hoidon – ja samalla myös suuren määrän puutarhajätettä. Puutarhajätettä ei kuulu laittaa tyhjennettävään biojäteastiaan isoja määriä. Isommat määrät risuja ja haravointijätettä kuuluvat oman pihan kompostoriin, kuntien vastaanottopisteisiin tai Hangasuon jätekeskukseen Alueemme biojätteet mädätetään biokaasuksi Gasumin laitoksella Honkajoella ja puutarhajäte ei kuulu tähän prosessiin. Se maatuu hitaammin ja erityisesti paksut […]

Kesä tuo mukanaan pihatyöt ja puutarhan hoidon – ja samalla myös suuren määrän puutarhajätettä. Puutarhajätettä ei kuulu laittaa tyhjennettävään biojäteastiaan isoja määriä. Isommat määrät risuja ja haravointijätettä kuuluvat oman pihan kompostoriin, kuntien vastaanottopisteisiin tai Hangasuon jätekeskukseen Alueemme biojätteet mädätetään biokaasuksi Gasumin laitoksella Honkajoella ja puutarhajäte ei kuulu tähän prosessiin. Se maatuu hitaammin ja erityisesti paksut oksat ja risut voivat tukkia biojätteen käsittelylinjoja. Joskus puutarhajätteen mukana tulee hiekkaa tai kiviä, jotka voivat vahingoittaa laitteistoja.

Mitä eroa on puutarhajätteellä ja biojätteellä?
Molemmat ovat peräisin luonnosta, niiden ominaisuudet ja käsittely eroavat toisistaan.
Biojäte on keittiössä syntyvää eloperäistä jätettä, kuten ruoantähteitä, kahvinporoja, hedelmien ja vihannesten kuoria sekä talouspaperia. Nämä ovat yleensä pehmeitä ja nopeasti maatuvia.
Puutarhajäte taas koostuu puutarhasta kerätyistä kasvimateriaaleista, kuten risuista, oksista, lehdistä, ruohosilpusta ja kuihtuneista kukista. Puutarhajäte saattaa sisältää kovempia materiaaleja, jotka maatuvat hitaammin.

”Viime aikoina bioastioissa on ollut paljon myös multaa ja sen paikka ei ole biojäteastiassa. Erityisen huono asia irtonainen multa on tuulettuvassa biojäteastiassa, koska se tukkii ilmastointireiät ja astian ominaisuudet katoavat. Mikäli bioastiassa on sinne kuulumatonta esim. multaa, kartonkeja tai muovipusseja, joudutaan astialle tilaamaan lisämaksullinen sekajätetyhjennys, ” sanoo Keräämön kiertotaloussuunnittelija Maija Nuotio.

Kesä tuo toukat – näin ehkäiset kärpäsongelman
Biojäteastiaan saattaa ilmestyä lämpimällä säällä kärpäsentoukkia, sillä ne viihtyvät kosteassa. Kärpäsen toukat ovat harmittomia, mutta toki epämiellyttäviä, kun niitä on astiassa paljon. Toukat katoavat itsestään säiden viilennyttyä, mutta siihen asti voit yrittää ehkäistä niiden ilmestymistä biojätteen kosteutta vähentämällä ja pakkaamalla sen hyvin, kertoo Nuotio.

Vinkkejä: Näin ehkäiset kosteuden ja kärpäset biojätteessä
• Mitä enemmän biojäte kuivahtaa ja saa ilmaa, sitä hajuttomampaa se on.
• Tuulettuvassa biojäteastiassa on hylly, johon biopussi kuuluu aluksi laittaa kuivumaan. Älä tuki astian tuuletusaukkoja ja pohjaa.
• Pakkaa biojäte paperipussiin. Voit tarvittaessa laittaa biojätepussin pohjalle käytettyä talouspaperia, sanomalehteä tai kananmunankennoa imemään kosteutta.
• Imeytä ruuanlaitossa käytetyt rasvat, öljyt ja muut nesteet esimerkiksi talouspaperiin. Pakkaa kalajämät sanomalehteen ennen biojätteeseen laittamista.
• Säilytä biojätepussia ilmavassa astiassa. Anna biojätteen kuivahtaa ja ilman kiertää, niin biojäte ei ala haisemaan. Jos sisällä olevassa biojäteastiassasi on kansi, se kannattaa jättää auki.
• Kääräise paperipussi hyvin kiinni ennen ulos biojäteastiaan viemistä.

Lisätietoja: Maija Nuotio Kiertotaloussuunnittelija, Keräämö Oy p. 044 701 2898 maija.nuotio@keraamo.fi www.keraamo.fi

Siirry takaisin sivun alkuun