Laitilan – ja Tuunajärven kylät

 

Laitilan- ja Tuunajärven kylät ovat yhteensä noin 120:n asukkaan kyläyhteisö. Pomarkun keskustaan on matkaa 17 km. Järvisuomen tieltä on Laitila-Tuunajärvelle matkaa kymmenisen kilometriä ja Pohjanmaantieltä Laviasta matkaa kertyy noin kaksikymmentä kilometriä. Matka taittuu nopeasti juuri peruskunnostettua maantietä pitkin. Kylien nimet tulevat Laitilan ja Tuunan tiloista, jotka sijaitsivat alueella ensimmäisinä. Nykyään puhutaan yleensä vain yhdestä kylästä. Jako Laitilaan ja Tuunajärveen on lähinnä hallinnollinen esimerkiksi maarekisterin vuoksi. Asutus on jakautunut tasaisesti koko laajan kylän alueelle jo 1600-luvulta alkaen. Pitkistä välimatkoista huolimatta kylän tunnelma on tiivis ja lämmin, mikä johtuu vertaansa vailla olevasta yhteishengestä.
Kylässä on toiminut aktiivisesti jo yli 60 vuoden ajan pienviljelijäyhdistys. Aikaansa seuraava yhdistys palvelee nykyaikaisella konevalikoimallaan kyläläisten tarpeita. 25 vuotta toiminut Laitila-Tuunajärven kyläyhdistys on rakentanut toiminnan keskipisteeksi monitoimitalon vanhan urheilukentän laitaan. Talkoohengen tuloksena syntynyt talo on jokapäiväisessä käytössä niin arkena kuin juhlapäivinäkin. Kyläläisten viimeisin ponnistus on rantasauna uimapaikkoineen, joka ei talvisinkaan seiso käyttämättömänä avantouimareiden saapuessa lammelle.
Vanhan, kylän keskellä sijainneen järven voi vielä havaita kylän logossa, joka kertoo maiden viljavuudesta ja luonnon läsnäolosta. Kylän tunnuksen voi löytää vaikkapa kylän omasta viiristä. Nykyään järvi on kutistunut joeksi, joka halkoo kauniisti kumpuilevaa pohjoissatakuntalaista maisemaa. Syvänvihreää metsää värittävät vesistöjen lisäksi jyrkät kallioseinämät ja kosteat suot, jotka yhdessä tarjoavat hyvät mahdollisuudet metsästykselle ja kalastukselle.
Esi-isien ponnistelut ovat vieläkin läsnä kulttuurimaisemassa, jossa vanhat ladot ja asuinrakennukset sijaitsevat niittyjen ja ketojen läheisyydessä. Hyvin hoidetut idylliset yksityistiet kiemurtelevat talosta toiseen. Niiden pinnoilta voi vieläkin nähdä hevospelin nostattavan pölypilviä kauniina kesäpäivänä. Aikoinaan tyhjiksi jääneet mummonmökit ovat saaneet kesäasukkaita, jotka haluavat rentoutua maaseudun rauhassa puhtaan luonnon keskellä. Hyväksi asuinpaikaksi kylän ovat havainneet myös monet maallemuuttajat, jotka ovat ennakkoluulottomasti jättäneet kaupungin taakseen.

 

Haluamme toivottaa teidät tervetulleiksi tutustumaan viihtyisään Laitila-Tuunajärven kylään!

Yhteyshlö:
Jarkko Laitila
p. 040 587 6933
jarkko.laitila(at)pomarkku.fi
Monitoimitalon varaukset:
Jani Järvinen
p. 040 501 1111​​