Pomarkkulaiset ovat perustyytyväisiä – ja valmiita kehittymään uusilla ideoilla

Yhteisöllinen Pomarkku-hankkessa tehtiin kyselututkimus, jonka tavoitteena oli kartoittaa miten jo olemassa olevia paikallisia palveluja ja toimintoja voitaisiin kehittää paremmiksi ja mitä kokonaan uusia palveluja tai toimintoja täällä kaivataan ja mitkä niistä voidaan toteuttaa.

 

Miten kysely toteutettiin?

Tutkimukseen sai vastata nimettömänä joko netissä tai paperilomakkeilla, joita jaettiin yhdistyksien ja seurojen kautta sekä kunnanviraston neuvonnasta. Lisäksi yhteiskoululaisille pidettiin tunti, jonka aikana nuoret saivat vastata verkkokyselyyn. Yksityishenkilöille ja yrityksille oli omat kyselynsä, joista tiedotettiin kuntatiedotteessa, Facebookissa ja kotiin jaettavilla korteilla.

Tästä linkistä pääsee kyselyn tuloksiin

Alakoululaiset saivat kertoa ideansa siitä, mitä kuuluisi täydelliseen Pomarkkuun Unelmien Pomarkku kuvataideprojektin kautta.

 

Vastaajien kesken arvottiin 100 euron lahjakortti, jonka voitti Emilia Helmi, onnea! Hän sai valita lahjakortin mihin tahansa pomarkkulaiseen yritykseen ja hän valitsi Helpote-hierontalahjakortin Paula Tarvaiselta.


 

Pomarkkulaiset ovat perustyytyväisiä – olemmeko Satakunnan Strömsö?

Tutkimuksen mukaan enemmistön mielestä Pomarkku on yhteisöllinen kunta ja suurin osa vastaajista viihtyy Pomarkussa mainiosti. Harrastusmahdollisuuksiin oltiin tyytyväisiä ja yleinen ilmapiiri koetaan hyväksi, samoin palvelut ja uudistusmyönteisyys. Eniten vastaajia huoletti työttömyys, terveyspalvelut ja liikenneyhteydet. Kehittämisideoita oli runsaasti, mm. harrastemahdollisuuksia toivottiin lisää sekä parempia lapsille suunnattuja palveluja ja liikennepalveluja kuten kimppakyytejä toivottiin myös. Linkistä näet runsaasti muitakin ideoita.
Parhaina asioina Pomarkussa mainittiin kirjasto, lukio, koulu, pankki, kaupat ja palvelut yleensäkin – erityisen tyytyväisiä oltiin monitoimihalliin ja siihen, että se on tuonut mukanaan toivottua uudenlaista yhteisöllisyyttä. Useimmat olivat myös valmiita erilaisiin talkoisiin, hankkeisiin, vapaaehtoistyöhön ja muuhun yhteiseksi hyväksi toimintaan. Tiedonhankintaa on syvennetty erilaisin tavoin. Kokeilimme voisiko senioreille suunnattu Seniori-suhinat toimia yhteisen tekemisen foorumina – saimme paljon arvokasta tietoa siellä tehdyssä kyselyssä, siitä millainen toimiva Senioreiden toimintapäivä tulisi olla. Syksyn teemailloissa jatketaan ideoiden jalostamista. Yrittäjille on tulossa teemailta 28.6 Koskimarkussa ja kaikille avoimia teemailtoja pidetään syksyllä – tervetuloa! Tehdään yhdessä Parempi Pomarkku! Kurkkaa edellä olevasta linkistä ideapoimintoja ja pohdi, missä meiningissä sinä itse haluaisit olla mukana.

 

Monenlaisia uusia asioita toivottiin, tässä muutamia esimerkkejä.

Erityisesti työllisyysasioita pidettiin tärkeinä. Työn ja tekijöiden kohtaamista pitäisi edistää ja varsinkin nuorten ja yli 50-vuotiaiden työllistymisen esteitä poistaa. Lisäksi mm. monenlaista uutta toimintaa toivottiin, kuten perhekahvilaa ja kahvilatoimintaa yleensäkin, lastenhoitopalvelua monitoimihallille ja toritoimintaa sekä kirppiksiä lisää. Ikäihmisiä toivottiin muistettavan tapahtumapäivillä ja kotiin tuotavia palveluja kehittämällä nuorempien huolehtiessa heidän hyvinvoinnistaan. Erilaisia koko perheen tapahtumia kuten esim. konsertteja monitoimihallilla tai ulkona kaivataan myös lisää. Harrastetarjontaan toivottiin lisää laajennusta kaikille ikäryhmille, samoin yhteistyötä kaikkien eri sektoreiden välille toivottiin lisää. Lasten ja nuorten toivottiin kohtaavan useammin ikäihmisiä. Koiraharrastajat toivoivat koirille uintipaikkoja ja koirapuistoa – tuulivoimaa ei Pomarkkuun kaivata. Yksityisteiden kunnossapitoa toivottiin keskitettävän, saataisiin säästöjä aikaan. Nuorisotiloja toivottiin kunnostettavan, ottamalla nuoret mukaan projektiin. Jätevesiasioissa toivottiin siirtoviemäriä Poriin Luotsinmäkeen. Riuttansalmen kehittämistä ja tanssipaikkaa tai vesistöjen parempaa hyödyntämistä toivottiin myös. Toimintaa kunnan keskustasta kunnan reunamille toivottiin lisättävän. Metsästysseuroihin toivottiin lisää nuoria ja Off Road-toiminnasta on myös pidetty.
Alakoululaiset osallistuivat hankkeeseen kuvataideprojektin kautta kouluissa. Lasten töissä tuli esiin toiveita unelmien Pomarkusta, joissa olisi mm. patsaita, uusia liikuntamahdollisuuksia, erilaisia kauppoja, skeittipuisto, hoplop, keilahalli, ratsastustalli, rautatie, jäähalli, huvipuisto, taidemuseo jne.