(Päivitetty 10.1.2022)

Tarkennukset koronarajoituksiin

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) on kokoontunut 7.1.2022 ja todennut, että koronainfektion ilmaantuvuus jatkaa jyrkkää nousuaan. Omikron-muunnos leviää nopeasti Satakunnassa. Lieviä tartuntoja saavat tällä hetkellä myös rokotetut henkilöt. Koronarokotteet ovat kuitenkin erittäin tärkeitä ja suojaavat hyvin vakavilta infektioilta. Satakunta täyttää kaikki leviämisalueelle asetetut kriteerit. Myös sairaalahoidon tarve on lähtenyt nousuun.

Yhteiskoulun ja monitoimihallin kuntosalit ja monitoimihallin palloilusali avataan käyttöön rajoitetusti 12.1 alkaen (kuntosaleille varaukset 11.1 alkaen). Tilat ovat käytössä talouskohtaisesti (1 hlö tai samassa taloudessa asuvat). Tarkemmat ohjeet ovat kunnan ja monitoimihallin some-sivuilla sekä ao. rakennusten ovilla.

Etätöihin siirtymistä suositellaan kaikissa töissä, joissa se on mahdollista.

Muut rajoitukset, toimet ja suositukset jatkuvat.

(Päivitetty 7.1.2022)

Pomarkun koulutoimen koronainfo

KOULUJEN KEVÄTLUKUKAUSI ALKAA POMARKUSSA NORMAALISTI LÄHIOPETUKSENA

Pomarkun kunnan esi- ja perusopetus sekä lukion opetus aloittavat kevätlukukauden 10.1.2022 normaalisti lähiopetuksessa. Rehtorit tiedottavat asiasta tarkemmin perheitä Wilma-viestillä. Koronaohjeistuksen muuttuessa uusista muutoksista tiedotetaan.

Tervetuloa aloittamaan kevätlukukautta kaikki oppilaat, opettajat, ohjaajat sekä koulun tärkeät tukipalvelujen työntekijät!

Lisätietoja: henkilöstö- ja sivistysjohtaja Nina Merilahti/ nina.merilahti (at)pomarkku.fi sekä rehtorit Wilman kautta.

(Päivitetty 30.12.2021)

Koronatilanne Satakunnassa on edelleen vakava – rajoitukset jatkuvat ainakin 15.1.2022 asti

AVI kieltää kaikki yleisötilaisuudet 15.1.2022 asti. Aluehallintoviraston 29.12.2021 tekemässä päätöksessä kielletään tartuntatautilain 58 §:n nojalla Satakunnan kuntien alueilla kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset edelleen ajalla 1.1. – 15.1.2022. Myös liikunta- ja harrastustiloja koskevat sulut ja rajoitukset jatkuvat. Sulkemispäätös ei koske ammattiurheilua, eikä tiloja siltä osin, kun niitä käytetään lakisääteisten palvelujen tuottamiseen tai vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan. Julkinen asiakaspalvelu tulee pyrkiä pitämään mahdollisimman normaalisti avoinna.
Toimintakauden käynnistyessä lasten ja nuorten harrastustoiminta voi siis käynnistyä Pomarkussa normaalisti. Aikuisilta monitoimihalli ja kuntosalit ovat edelleen suljettuja. Ulkoliikuntapaikat ovat avoinna normaalisti.
Pomarkun kunnanvirastolla kirjaston käyttö on rajatusti mahdollista. Kirjaston ja kunnanviraston käyttäjiä kehotetaan edelleen maskin käyttöön ja turvavälien pitämiseen muihin tilan käyttäjiin. Kunnanviraston neuvonta palvelee normaalisti, kuntalaisia muistutetaan huomioimaan terveysturvallisuusohjeistukset. Voimassa on laaja etätyösuositus. Kunnan hallinto palvelee sähköpostilla, puhelimitse tai ajanvarauksella.
Varhaiskasvatuksessa ei ole uusia ohjeistuksia. Koulu käynnistyy normaalisti lähiopetuksessa. Maskien käyttöä suositellaan kaikille 3. luokasta lähtien. Rehtori voi yhteistyössä tartuntatautiviranomaisten kanssa suositella maskin käyttöä myös 1. -2. luokan oppilaille, mikäli koulussa todetaan useampia tartuntoja viikon aikana. Etäopetuksen tarvetta pyritään näin välttämään. Koulut tiedottavat asiasta tarkemmin Wilman kautta lomaviikon lopulla.
Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa 12.1.2022. Kunnanviraston aula on tutusti ennakkoäänestyspaikka sekä vaalipäivän äänestyspaikka. Äänestyspaikalla huomoidaan terveysturvallisuusohjeet.

Koronatiedote 10.12.2021 klo 21

 

Koronapassi laajasti käyttöön Pomarkun kunnan palveluissa 11.12.2021

Pomarkun kunta ottaa koronapassin laajasti käyttöön omissa palveluissaan sekä yleisötilaisuuksissaan 11.12.2021. Passi tulee ottaa käyttöön kunnan sisäliikuntapaikoilla ja kunnan järjestämissä yleisötilaisuuksissa.

Passin käyttöönotto perustuu Lounais-Suomen aluehallintoviraston viimeisimpään päätökseen kieltää Satakunnan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Aiemmin kielto koski yli 50 hengen tilaisuuksia. Rajoitus on voimassa 10.–31.12. 2021.

Päätös koskee asiakasmäärästä riippumatta urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten Pomarkussa kuntosaleja ja sisäliikuntatiloja. Muiden asiakastilojen osalta päätöstä on noudatettava, jos kyseessä on yli 10 henkilön sisätila tai yli 50 henkilön ulkotiloja.

Toiminnanharjoittajilla on mahdollisuus välttyä rajoituksilta edellyttämällä koronapassia, jonka perusteella 11.12.2021 alkaen kaikki kunnan sisäliikuntapaikat ja muut kulttuuri- ja esitystilat ottavat koronapassin käyttöön.

AVIn päätöksen mukaisesti koronapassia ei voida ottaa käyttöön sellaisissa tiloissa, jotka ovat tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien kannalta olennaisia. Tämän vuoksi esimerkiksi kirjastojen ja nuorisotiloissa koronapassia ei oteta käyttöön. Passia kuitenkin edellytetään, mikäli kyseisissä tiloissa järjestetään yli 20 hengen yleisötilaisuuksia. Näissä tilaisuuksissa passia edellytetään kaikilta yli 16-vuotiailta. Koronapassia ei edellytetä alle 16-vuotiailta.

Tilojen käyttöä koskeva määräys koskee myös esimerkiksi lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Päätös ei kuitenkaan estä harrastamista, vaan toimintaa voi AVIn mukaan edelleen jatkaa terveysturvallisuustoimia lisäämällä, esimerkiksi rajoittamalla vanhempien oleskelua lasten harrastustiloissa.

Liikuntapaikkojen seurakäytön osalta jokaisen seuran velvollisuus on huolehtia, että jokaisella heidän vuoroilleen saapuvat toimijalla ja yli 16-vuotiaalla harrastajalla on koronapassi.

Liikuntatilojen käyttörajoitukset eivät koske päiväkotia eivätkä koulua.

Monitoimihallin käyttö on mahdollista ainoastaan niille ryhmille, jotka ottavat käyttöön koronapassin. Ryhmän täytyy laatia suunnitelma koronapassin käytöstä.

Kuntosalissa kokoontuvilta liikuntaryhmiltä edellytetään koronapassin käyttöönottoa. Ryhmän täytyy laatia suunnitelma koronapassin käytöstä.

Hyvinvointitoimen arvion mukaan kuntosalin ollessa yleisesti avoinna kuntosalitiloja käyttää samaan aikaan alle kymmen henkilöä, ja näin ollen kuntosalin yleisesti avoimiin käyttöaikoihin ei toistaiseksi tule koronatilanteesta johtuvia rajoituksia.

Edellä mainitut määräykset tulevat voimaan lauantaina 11.12.2021 ja ne ovat voimassa 31.12.2021 saakka.

Linkki Lounais-Suomen Avin tiedotteeseen 9.12.2021: Avin tiedote

Koronatiedote 5.12.2021 klo 19

Useita altistumisia Pomarkussa

Pomarkussa on voinut altistua useissa kohteissa viime viikon aikana. Posan sivuilla on tiedot 30.11. Pomarkun nuorisotalolla nuorisovaltuuston kokouksessa ja Pomarkun yhteiskoululla tapahtuneista altistuksista, sekä 29.11. Pomarkun Hyvinvointitalolla tyttöjen illassa ja Pomarkun yhteiskoululla tapahtuneista altistuksista. https://www.eposa.fi/kankaanpaassa-seuraavissa-paikoissa-saattanut-altistua-koronalle/

Lisäksi uusia altistumistilanteita on ilmennyt loppuviikon aikana Pomarkussa varhaiskasvatuksessa ja Kirkonkylän koululla sekä APIP-toiminnassa. Koulujen rehtorit ovat laittaneet tietoa kaikille vanhemmille Wilman kautta, ja päiväkodin johtaja Daisyn kautta.

PoSan tartunnanjäljittäjät ovat suoraan yhteydessä karanteeniin asetettaviin. Kokonaisia ryhmiä tai luokkia ei laiteta enää lokakuussa käyttöön otetun ohjaistuksen mukaisesti karanteeniin. Karanteenipäätöksiä tehtäessä arvioidaan tosiasiallinen altistuminen, johon vaikuttavat muun muassa suojainten käyttö ja rokottaminen.

Pelkkä samassa luokkahuoneessa oleskelu luokitellaan pienen riskin altistustilanteeksi, eikä se automaattisesti johda karanteeniin. Oireettomien näytteiden otosta on näissä matalan riskin altistumistilanteissa pääsääntöisesti luovuttu, mutta mikäli ilmaantuu oireita, on herkästi hakeuduttava koronatestiin. Nyt kannattaakin olla erityisen tarkkana flunssaoireiden kanssa, ja hakeutua matalalla kynnyksellä koronatestiin, jos oireita ilmenee. Kouluun, varhaiskasvatukseen tai harrastamaan ei toki pidä missään tapauksessa mennä, jos lapsella tai nuorella on flunssan oireita.

Lasten tartunta on useimmiten peräisin perhe- tai lähipiiristä. Yli 12-vuotiaat lapset tai nuoret pyritään rokottamaan mahdollisimman kattavasti. Nuorempia lapsia suojaa parhaiten se, että hänen lähipiirinsä aikuiset on rokotettu.

Satakunnassa on voimassa laaja maskisuositus, joka koskee sekä rokottamattomia, että rokotettuja. Maskisuositus jatkuu myös kaikissa oppilaitoksissa, Pomarkussa siis varhaiskasvatuksesta lukioon saakka. Maskien käyttöä suositellaan kaikille 12 vuotta täyttäneille.

Lisäksi Satakunnan ATTR suosittelee siirtymään laajamittaiseen etätyöhön silloin, kun se on työn luonne huomioiden mahdollista.

Alla vielä THL:n suositus kouluihin ja varhaiskasvatukseen:

Perusopetuksen koulut
Koulussa samassa luokkahuoneessa tai vastaavassa tilassa oleskelua ei katsota koko ryhmän osalta automaattisesti altistukseksi. Näissä tilanteissa selvitetään varsinaisesti altistuneet eli ne henkilöt, joiden kanssa koronavirustartunnan saanut henkilö on tosiasiallisesti ollut lähikontaktissa.

Muita samassa tilassa oleskelleita ei ole esimerkiksi istumajärjestyksen vuoksi yleensä tarpeen katsoa altistuneiksi. Heille voidaan yleisesti tiedottaa mahdollisesta pienen tartuntariskin altistumistilanteesta ja kehottaa hakeutumaan testiin omaehtoisesti, jos oireita ilmenee.

Varhaiskasvatus
Varhaiskasvatuksessa noudatetaan samaa toimintatapaa: tosiasialliset lähikontaktit kartoitetaan ja lähtökohtaisesti ainoastaan heidät asetetaan karanteeniin.

(Sivulla oleva linkki aukeaa uuteen ikkunaan).

Koronatilanne

ATTR:n arvio 2.9.2021 epidemiologisesta tilanteesta:

Koronatartunnat ovat kääntyneet laskuun koko Satakunnassa, ja kokonaisarvion perusteella voidaan todeta Satakunnan palanneen kiihtymisvaiheeseen. Muutos leviämisvaiheen ja kiihtymisvaiheen suosituksissa ei ole merkittävä.

Varhaiskasvatuksen toiminta jatkuu ennallaan. Peruskoulu ja lukio jatkavat lähiopetuksessa. Abiturientit siirtyvät etäopetukseen ajalle 6.-26.9.2021.

Kirjasto ja nuorisotilat ovat avoinna terveysturvallisuusohjeistukset huomioon ottaen. Nuorisotalo aukeaa eri aikataulun mukaan.

Monitoimihalli ja kuntosali ovat avoinna terveysturvallisuusohjeistukset huomioon ottaen.

Kunnanvirasto on avoinna 6.9.2021 alkaen terveysturvallisuusohjeistukset huomioon ottaen.

Koko Satakunnassa on laaja maskisuositus ja etätyösuositus pysyy voimassa.

Tällä hetkellä ei ole voimassa aluehallintoviraston yleisötilaisuuksia koskevia päätöksiä Satakunnan alueella. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on päätöksellään 27.8.2021 kumonnut aiemman Satakuntaa koskevan päätöksen koskien tartuntatautilain 58 §:n mukaisia kokoontumisrajoituksia. Kaikkien julkisten ja yksityisten toimijoiden tulee edelleen ottaa huomioon tartuntatautilain pykälän 58 c mukaiset tilojen hygieniavaatimukset toiminnassaan.

Yksityistilaisuuksia koskevat samat suositukset kuin yleisötilaisuuksia. Ulkona järjestettäviä tilaisuuksia tulisi suosia.

Nopeat muutokset COVID-19-epidemiatilanteessa ovat edelleen mahdollisia. Siksi kehotetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta, jos matkustat EU- ja Schengen-alueelle ja maihin, joista hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset. ATTR suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista EU- ja Schengen-alueiden ulkopuolelle, poikkeuksena maat, joista hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset. Kotimaanmatkailussa tulee noudattaa kohdepaikkakunnan voimassa olevia ohjeistuksia.

Tarkempia tietoja suosituksista:

Satasairaalan koronainfo

 

Lisätietoja:

Kunnanjohtaja Jari Rantala 040 5824242, jari.rantala(at)pomarkku.fi

Ylilääkäri Margit Seppälä, Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä 044 577 3200, margit.seppala(at)eposa.fi

 

Pomarkun kunnan johtoryhmä

Päivitetty 3.6.2021

Koko Satakunta lähestyy koronan perustasoa

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) on kokoontunut ja todennut Satakunnan olevan epidemiologisesti koronan perustasolla. Yleisötilaisuuksien henkilörajaus on poistunut.

Pandemia ei ole kuitenkaan vielä ohi ja suojatumista, etäisyyksiä ja käsihygieniaa suositellaan edelleen jatkettavaksi.

Koronatoimenpiteet Pomarkussa

Maskisuositus

ATTR suosittelee vakavasti suu-nenäsuojuksen laajaa käyttöä koko Satakunnassa THL:n laajimman suosituksen mukaisesti. Suositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita Satakunnan alueen asukkaita sekä lisäksi seuraavia ryhmiä: alle 12-vuotiaita oppilaita siltä osin, kun koulussa on ns. yhteisluokkia, joissa 12-vuotiaiden kanssa samassa tilassa opiskelee nuorempia oppilaita sekä alle 12-vuotiaita koulukuljetusoppilaita, mikäli heidän kanssaan samassa kuljetuksessa 12-vuotiaita tai vanhempia oppilaita. 

Varhaiskasvatus sekä ala- ja yläkoulu

Varhaiskasvatuksen toiminta jatkuu normaalisti. ATTR suosittelee huolehtimaan, että eri ryhmien välillä ei synny kontakteja. Maskisuositukset säilyvät ennallaan. Koulut ovat tiedottaneet omaisia kevätjuhlien järjestelyistä.

Lukio-opetus

Koulu on tiedottanut kevätjuhlan järjestelyistä.

Ylioppilasjuhlien järjestelyt

Lukion lakkiaiset voidaan järjestää turvallisesti siten, että lakkiaisiin otetaan rajoitettu määrä vieraita. Lukio on laatinut tilaisuutta varten oman ohjeistuksensa, jossa huomioidaan tartuntatautilain pykälä 58 c ”Toimenpiteet covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi”. Lukio on tiedottanut opiskelijoita ja omaisia järjestelyistä.

 

Yksityistilaisuuksien järjestämisestä ohjeistetaan jäljempänä tiedotteessa.

Liikuntatilat

Monitoimihalli ja kuntosalit ovat käytössä siten, että voidaan säilyttää turvavälit ja noudattaa tartuntatautilain pykälää 58 c ”Toimenpiteet covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi”.

Kirjasto

Toiminta järjestään siten, että voidaan säilyttää turvavälit ja noudattaa tartuntatautilain pykälää 58 c ”Toimenpiteet covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi”. Yleisötapahtumia voidaan toteuttaa samoin edellytyksin. Lukusaleja voidaan käyttää rajatusti turvavälit huomioiden. Kirjasto tiedottaa tarkemmin toiminnasta.

Aikuisten harrastustoiminta

Aikuisten ulkotiloissa toteutettava normaali ryhmäharrastaminen sekä ottelutoiminta on sallittu. Sisäharrastuksia voidaan järjestää, jos turvaohjeita, kuten hygieniaohjeita ja turvavälejä pystytään noudattamaan. Maskien käyttöä suositellaan, kun se on mahdollista. Myös aikuisten ryhmäliikuntaharrastukset sallitaan sisätiloissa lähikontakteja mahdollisuuksien mukaan välttäen.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta

Lapset ja nuoret voivat harjoitella ja kilpailla lajinomaisesti ilman turvaväliä sekä sisällä että ulkona. Ulkona tapahtuvaa harrastamista on hyvä suosia. Mahdollisesti paikalla olevien vanhempien tai saattajien tulisi noudattaa voimassa olevia turvaohjeita.

Etätyö

ATTR suosittelee, että Satakunnassa sovelletaan valtioneuvoston ohjeistoa etätyöstä niin laajalti kuin mahdollista, eli sekä julkisen sektorin että yksityisten työnantajien työtekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti, jos työtehtävät sen mahdollistavat ja työpaikoilla edistetään työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

Matkustussuositus

ATTR suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille. Matkailua kotimaassa ei enää pyritä rajoittamaan. Kotimaan matkailussa tulee noudattaa kyseisen alueen ohjeistuksia.

Yleisötilaisuudet

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on kumonnut aiemman päätöksensä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärän rajoittamisessa Satakunnan kuntien alueella. Satakunnassa voi järjestää sisätiloissa ja ulkotiloissa yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia edellyttäen, että ne voidaan järjestää terveysturvallisesti.

Yksityistilaisuudet

Perustasolla yksityistilaisuuksiin ei enää suositella erillistä henkilömäärärajaa, mutta tilaisuuden järjestäjän vastuulla on, että osallistujilla on tilaisuudessa mahdollisuudet käsien puhdistamiseen ja riittävien etäisyyksien pitämiseen. Lisäksi pintojen puhdistamisesta tulee huomioida tartuntatautilain 58 c § ”Toimenpiteet covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi”. Sisätiloissa suositellaan suu-nenäsuojuksen käyttöä THL:n ohjeistuksen mukaisesti, etenkin jos turvavälejä ei kyetä noudattamaan. Vieraiden saapumis- ja lähtöajoista suositellaan pitämään esimerkiksi vieraskirjaa, jotta mahdollisessa altistumistilanteessa altistuneet pystytään jäljittämään. Yksityistilaisuuksien järjestelyissä tulisi huomioida tilan koko ja suosia ulkona pidettäviä tilaisuuksia.

Muut tilat ja asiointi

Kunnan henkilökunta on mahdollisuuksien mukaan etätöissä Valtioneuvoston suositusten mukaisesti. Kunnanviraston ovet pidetään suljettuina. Tapaamiset henkilöstön kanssa tulee sopia etukäteen suoraan ao. henkilön kanssa. Asiointi henkilöstön kanssa suositellaan hoitamaan puhelimitse ja sähköpostitse. Tapaamiset pyritään hoitamaan lyhyesti ja turvavälejä noudattaen.

Aluehallintoviraston määräykset Satakunnassa

Toimenpiteet covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi (TTL 58 c §) on voimassa 30.6.2021 saakka.

 

Tarkempia tietoja suosituksista:

Satasairaalan koronainfo

 

Lisätietoja:

 

Kunnanjohtaja Jari Rantala 040 5824242, jari.rantala(at)pomarkku.fi

 

Ylilääkäri Margit Seppälä, Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä

044 577 3200, margit.seppala(at)eposa.fi

 

Pomarkun kunnan johtoryhmä

Päivitetty 24.5.2021

Pomarkun kunnankirjaston rajoitetut palvelut 24.5.2021 alkaen

Pomarkun kunnankirjasto on avoinna koronaepidemiarajoitukset huomioiden.

Palveluaukioloajat pysyvät ennallaan ma, ti, klo 10-17; ke 10-18; pe 10-14.

Lainaaminen, palauttaminen ja varausten noutaminen ovat mahdollista. Suosittelemme pikaista asiointia.

Tietokoneiden käyttö ja tulostaminen ovat mahdollista pika-asiointina.

Lehtien lukeminen on mahdollista kahden metrin turvavälit huomioiden.

Kävijämääriä seurataan ja kirjastoon pääsyä voidaan tarvittaessa rajoittaa.

Kirjasto suosittelee vahvasti maskin käyttöä asiakkaille, ellei siihen ole terveydellistä estettä.

Kaikkien tulee huolehtia kahden metrin turvaväleistä, hyvästä käsihygieniasta sekä tulla kirjastoon vain terveenä.

Päivitetty 14.5.2021

Muutokset koronarajoituksiin 17.5.2021

Aikuisten harrastustoiminta:

     Aikuisten ryhmäharrastustoiminta voidaan aloittaa myös sisätiloissa 17.5.2021 alkaen, enintään 20 henkilön ryhmissä, turvavälejä sekä OKM:n ja THL:n ohjeita noudattaen. Kasvomaskien käyttöä suositellaan. Myös yksityisten toimijoiden suositellaan noudattavan suosituksia.

     Monitoimihalli sekä yhteiskoulu-lukion kuntosali avataan aikuisten harrastustoiminnalle rajoitusten mukaisesti 17.5. alkaen. AVI:n ryhmärajausta (20 henkilöä), 2 metrin turvavälejä sekä OKM:n ja THL:n ohjeita tulee ehdottomasti noudattaa. Samoin tulee noudattaa laitteiden pyyhkimiseen liittyviä ohjeita. Kirjalliset ohjeet tulevat ao. tilojen ulko-oveen.

Ylioppilasjuhlien järjestelyt:

     Oppilaitokset voivat järjestää juhlan siten, että ylioppilaat lakitetaan ryhmissä ja paikalla on vain rajattu määrä henkilökuntaa. Yleisöä ei kutsuta paikalle, vaan omaiset huomioidaan esim. tarjoamalla mahdollisuus etäosallistumiseen (livestream) Jos juhlasalissa on hyvin tilaa tai juhla järjestetään ulkona, huomioidaan AVI:n kokoontumisrajoitukset ja TTL:n pykälän 58c noudattaminen. Pomarkun lukio tiedottaa asiasta osallisia tarkemmin. Rajoituksia tarkastellaan vielä toukokuun lopussa.

     Yksityisjuhlissa on tällä hetkellä suositus 20 henkilön kokoontumisrajoituksesta. Suositellaan, että juhlat järjestetään porrastetusti niin, että kerralla paikalla ei ole enempää kuin 20 henkilöä.

Tarkemmat tiedot: Satasairaala

Rokotustilanne:

     Koronarokotuksiin voivat tällä hetkellä varata ajan 45-vuotiaat ja sitä vanhemmat sekä 1.-2. riskiryhmiin kuuluvat 16-69-vuotiaat, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus. Käytössä on myös sähköinen ajanvaraus.

     Koronarokotustilanteen osalta ajankohtaista tietoa löytyy PoSan verkkosivuilta: Koronarokotusseuranta

Lisätietoja:

Kunnanjohtaja Jari Rantala 040 5824242, jari.rantala(at)pomarkku.fi

Ylilääkäri Margit Seppälä, Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä
044 577 3200,
margit.seppala(at)eposa.fi

Pomarkun kunnan johtoryhmä

Päivitetty 11.5.2021

AVI:n määräys 11.5.2021

Satakunnan kuntien alueella sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 20 (kaksikymmentä) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta. Määräys on voimassa Satakunnan kuntien alueella ajalla 12.– 25.5.2021.

Päivitetty 7.5.2021

Koronatilanne 7.5.2021

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) on kokoontunut 6.5.2021 ja todennut, että Satakunta on epidemiologisesti koronan perustasolla, mutta Eura, Eurajoki ja Nakkila ovat kuitenkin leviämisvaiheessa. Koronan muuntovirukset ovat valtaviruksia myös Satakunnassa. Tilanne on parantunut, mutta epidemia ei ole vielä ohi, joten rajoituksia ja suosituksia puretaan edelleen maltillisesti ja asteittain.

Seuraavassa tiivistettynä koronatoimenpiteitä. Muutoksista tiedotetaan erikseen.

Aikuisten harrastustoiminta:

 • Ulkoliikuntapaikat tulee pitää avoinna omaehtoista liikkumista varten. Aikuiset voivat harrastaa ulkotiloissa lähikontakteja välttäen. Sisätiloissa tapahtuva harrastaminen pidetään keskeytettynä ainakin 16.5.2021 asti. Myös yksityisten toimijoiden suositellaan noudattavan suosituksia.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta:

 • 12-vuotiaat ja nuoremmat lapset: Harrastustoimintaa järjestetään mahdollisuuksien mukaan ulkona, lasten harrastustoiminta on kuitenkin sallittu myös sisätiloissa omassa joukkueessa tai ryhmässä.
 • Alle 12 -vuotiaiden ottelu-, kilpailu- ja esiintymistoiminta sekä ulkona että sisätiloissa voidaan aloittaa 10.5.2021 alkaen.
 • 13-20-vuotiaat nuoret voivat harrastaa sisä- ja ulkotiloissa oman joukkueen/ryhmän kesken ottaen huomioon etäisyydet ja kontakteja välttäen.
 • 13-20-vuotiaiden ottelu-, kilpailu- ja esiintymistoiminta voidaan ulkotiloissa aloittaa 10.5.2021 alkaen.
 • Nuorisotilatoimintaa jatketaan nykyisillä rajauksilla.

Mikäli paikalla on yleisöä, pitää ottaa huomioon AVIn voimassa oleva määräys koskien yleisötilaisuuksia.

Varhaiskasvatus ja koulut:

 • Koulut jatkavat lähiopetuksessa ja varhaiskasvatuksen sekä esiopetuksen toiminta jatkuu normaalisti. ATTR suosittelee huolehtimaan, että eri ryhmien välillä ei synny kontakteja. Maskisuositukset säilyvät ennallaan.

Ylioppilasjuhlien järjestelyt:

 • Oppilaitokset voivat järjestää juhlan siten, että ylioppilaat lakitetaan ryhmissä ja paikalla on vain rajattu määrä henkilökuntaa. ATTR arvioi epidemiologista tilannetta ajantasaisesti ja tarkentaa ylioppilasjuhlien järjestämisen suosituksia 12.5.2021. Mikäli tilanne kehittyy suotuisasti, rajoituksia voidaan vielä lieventää. Todennäköistä on, että yleisöä ei tilaisuuksiin voida ottaa kuin korkeintaan hyvin rajatusti.

Kirjasto:

 • Toiminta tulee järjestää niin, että turvavälit voidaan säilyttää. Tarjotaan rajattua palvelua, lyhytaikaista lainaustoimintaa rajatulle kävijämäärälle ja yleisten tietokoneiden käyttöä välttämättömään asiointiin. Lukupaikat suljetaan ja kirjastoihin sovitut yleisötapahtumat perutaan tai toteutetaan etäyhteyksin.
 • Yksityiskohtaiset ohjeet kirjastotoimen kohdalla www-sivuilla sekä kirjaston ovessa.

Maskisuositus:

 • ATTR suosittelee vakavasti suu-nenäsuojuksen laajaa käyttöä koko Satakunnassa THL:n laajimman suosituksen mukaisesti. Suositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita Satakunnan alueen asukkaita sekä lisäksi seuraavia ryhmiä: alle 12-vuotiaita oppilaita siltä osin, kun koulussa on ns. yhteisluokkia, joissa 12-vuotiaiden kanssa samassa tilassa opiskelee nuorempia oppilaita sekä alle 12-vuotiaita koulukuljetusoppilaita, mikäli heidän kanssaan samassa kuljetuksessa 12-vuotiaita tai vanhempia oppilaita.

Yleisötilaisuudet:

 • AVI:n tällä hetkellä voimassa oleva päätös julkisten kokoontumisten rajoituksesta kuuteen henkilöön on voimassa 14.5.2021 saakka.

Yksityistilaisuudet:

 • Ajalla 3.5.-16.5.2021 ATTR suosittelee, ettei yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia järjestetä.

Etätyö:

 • ATTR suosittelee, että Satakunnassa sovelletaan valtioneuvoston ohjeistoa etätyöstä niin laajalti kuin mahdollista, eli sekä julkisen sektorin että yksityisten työnantajien työtekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti, jos työtehtävät sen mahdollistavat ja työpaikoilla edistetään työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

Matkustussuositus:

 • ATTR suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista. Pysytään perhepiirissä -kampanja on lanseerattu yhteistyössä Satasairaalan ja Satakunnan alueen kuntien kanssa, näin kannustetaan pitämään kontaktit minimissä.

Kunnan muut tilat ja asiointi:

 • Kunnanviraston ovet pidetään suljettuina. Tapaamiset henkilöstön kanssa tulee sopia etukäteen suoraan ao. henkilön kanssa. Asiointi henkilöstön kanssa suositellaan hoitamaan puhelimitse ja sähköpostitse.
 • Kunnan henkilöstö käyttää asiakastapaamisissa kasvomaskia. Tapaamiset pyritään hoitamaan lyhyesti ja turvavälejä noudattaen.
 • Asiakkaiden suositellaan käyttävän kasvomaskia tapaamisissa.
 • Kunnan mahdolliset tapahtumat järjestetään etäyhteyksillä.
 • Etätyön mahdollisimman laaja käyttö jatkuu.

Rokotustilanne:

 • Koronarokotuksiin voivat tällä hetkellä varata ajan 50-vuotiaat ja sitä vanhemmat sekä 1.-2. riskiryhmiin kuuluvat 16-69-vuotiaat, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus. Käytössä on myös sähköinen ajanvaraus.
 • Koronarokotustilanteen osalta ajankohtaista tietoa löytyy PoSan verkkosivuilta: Covid-19 rokotusseuranta

Lisätietoja:

Kunnanjohtaja Jari Rantala 040 5824242, jari.rantala(at)pomarkku.fi

Ylilääkäri Margit Seppälä, Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä
044 577 3200, margit.seppala(at)eposa.fi

Pomarkun kunnan johtoryhmä

.

Päivitetty 2.5.2021

Koronatilanne 30.4.2021

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) on kokoontunut 29.4.2021 ja todennut, että Satakunta on epidemiologisesti koronan perustasolla, mutta Eura ja Kokemäki ovat edelleen leviämisvaiheessa. Koronan muuntovirukset ovat valtaviruksia myös Satakunnassa, joten rajoituksia ja suosituksia puretaan edelleen maltillisesti tilannetta tarkasti seuraten.

Seuraavassa ovat tarkennukset koronarajoituksiin ja toimenpiteisiin:

Aikuisten harrastustoiminta:

     Ulkoliikuntapaikat tulee pitää avoinna omaehtoista liikkumista varten. Aikuiset voivat harrastaa ulkotiloissa lähikontakteja välttäen. Sisätiloissa tapahtuva harrastaminen pidetään keskeytettynä ainakin 16.5.2021 asti. Myös yksityisten toimijoiden suositellaan noudattavan suosituksia.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta:

     12-vuotiaat ja nuoremmat lapset voivat harrastaa sisä- ja ulkotiloissa oman joukkueen/ryhmän kesken. Ottelu-, kilpailu- ja esiintymistoiminta sekä ulkona että sisätiloissa voidaan aloittaa 10.5.2021 alkaen, edellyttäen että Satakunnassa ollaan edelleen perustasolla.

     13-20-vuotiaat nuoret voivat harrastaa sisä- ja ulkotiloissa oman joukkueen/ryhmän kesken ja sisätiloissa kontakteja välttäen. Sisätiloissa ryhmäkoko suositellaan rajattavan korkeintaan kymmeneen henkilöön.  Nuorten ottelu-, kilpailu- ja esiintymistoiminta voidaan ulkotiloissa aloittaa 10.5.2021 alkaen, edellyttäen että Satakunnassa ollaan edelleen perustasolla.

     Nuorisotilatoimintaa aloitellaan myös yläasteikäisille ma 3.5 alkaen. Osallistujamäärän rajaamiseksi (10) käyttö ikäkausittain:

o     ma 5. luokkalaiset klo 17 – 19.00 ja 6. luokkalaiset klo 19 – 21.00

o     ti 7.  luokkalaiset klo 17 – 19.00 ja 8. luokkalaiset sekä vanhemmat klo 19 – 21.00

o     to 5. luokkalaiset klo 17 – 19.00 ja 6 luokkalaiset klo 19 – 21.00 sekä vuoroviikoin 7. luokkalaiset klo 17.00 – 19.00 ja 8. luokkalaiset sekä vanhemmat klo 19 – 21.00

Huomioitava on, että mikäli paikalla on yleisöä, pitää huomioida AVIn voimassa oleva määräys koskien yleisötilaisuuksia.

Maskisuositus:

     ATTR suosittelee vakavasti suu-nenäsuojuksen laajaa käyttöä koko Satakunnassa THL:n laajimman suosituksen mukaisesti. Suositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita Satakunnan alueen asukkaita sekä lisäksi seuraavia ryhmiä: alle 12-vuotiaita oppilaita siltä osin, kun koulussa on ns. yhteisluokkia, joissa 12-vuotiaiden kanssa samassa tilassa opiskelee nuorempia oppilaita sekä alle 12-vuotiaita koulukuljetusoppilaita, mikäli heidän kanssaan samassa kuljetuksessa 12-vuotiaita tai vanhempia oppilaita.

Yleisötilaisuudet:

     AVI:n tällä hetkellä voimassa oleva päätös julkisten kokoontumisten rajoituksesta kuuteen henkilöön on voimassa 14.5.2021 saakka.

Yksityistilaisuudet:

     Yksityisissä kokoontumisissa ATTR suosittelee pidättäytymistä yli kuuden hengen kokoontumisista 2.5.2021 saakka. Ajalla 3.5.-16.5.2021 ATTR suosittelee, ettei yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia järjestetä.

Etätyö:

     ATTR suosittelee, että Satakunnassa sovelletaan valtioneuvoston ohjeistoa etätyöstä niin laajalti kuin mahdollista, eli sekä julkisen sektorin että yksityisten työnantajien työtekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti, jos työtehtävät sen mahdollistavat ja työpaikoilla edistetään työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

Matkustussuositus:

     ATTR suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista. Pysytään perhepiirissä -kampanja on lanseerattu yhteistyössä Satasairaalan ja Satakunnan alueen kuntien kanssa, näin kannustetaan pitämään kontaktit minimissä.

Lisätietoja:

Kunnanjohtaja Jari Rantala 040 5824242, jari.rantala(at)pomarkku.fi

Ylilääkäri Margit Seppälä, Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä
044 577 3200,
margit.seppala(at)eposa.fi

Pomarkun kunnan johtoryhmä

Päivitetty 16.4.2021

Koronarajoitukset ja ohjeet jatkuvat nykyisellään

Pomarkun osalta koronarajoitukset ja ohjeet jatkuvat nykyisellään.Muutos tulee nuorten harrastustoimintaan.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta:

13-20 -vuotiaat lapset ja nuoret:

 • Ulko- ja sisätiloissa tapahtuva harrastustoiminta voidaan aloittaa uudelleen 19.4.2021 alkaen.
 • Toiminta järjestetään korkeintaan 6 hengen ryhmissä omalla joukkueella tai ryhmällä noudattaen turvallisen harrastamisen kriteereitä, kuten opetus- ja kulttuuriministeriö ja THL ovat ohjeistaneet, etäisyydet huomioiden ja kontakteja välttäen.
 • Lähikontaktia sisältävät harjoitteet eivät ole sallittuja.
 • Ottelu-, kilpailu- ja esiintymistoiminta on edelleen keskeytetty.

12-vuotiaat tai nuoremmat lapset:

 • Harrastustoiminta mahdollistetaan
 • Ottelu-, kilpailu- ja esiintymistoimintaa ei järjestetä
 • Harrastustoimintaa järjestetään mahdollisuuksien mukaan ulkona

Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeistus lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminnasta

Päivitetty 9.4.2021

Koronarajoitukset pysyvät ennallaan

Pomarkun osalta koronarajoitukset ja ohjeet jatkuvat nykyisellään. Harrastustoiminnan rajoituksia tarkastellaan seuraavan kerran 16.4. kokouksessa.
Johtoryhmä

Päivitetty 26.3.2021

Muutoksia koronarajoituksiin

 • Yläkoulu palaa lähiopetukseen 29.3 alkaen.
 • Lukio palaa ensin rajoitetun läsnäolon mukaisesti lähiopetukseen 6.4. ja normaaliin lähiopetukseen 12.4. alkaen.
 • Muut rajoitukset ovat voimassa 11.4. saakka.

Rajoituksista voi lukea lisää 5.3.2021 päivetystä tiedotteesta.

Päivitetty 5.3.2021

Aluehallintovirastolta uusia päätöksiä tartuntojen vähentämiseksi

Suomen hallitus on julistanut torstaina 25.2.2021 poikkeusolojen tulevan voimaan ja 8.3.2021 käyttöön otettavan kolmen viikon sulkutilan kaikilla leviämisvaiheen alueella.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 4.3.2021 kolme Satakuntaa koskevaa päätöstä, jotka astuvat voimaan 5.-8.3.2021. Päätöksillä AVI määrää myös Pomarkun kuntaa ja pomarkkulaisia toimijoita. Ne koskevat lähikontaktien välttämistä asiakastiloissa, asiakastilojen sulkemista sekä yläluokkien etäopetusta. Päätökset koskevat sekä julkisia että yksityisiä toimijoita.

Linkki selventävään tiedotteeseen AVI:n päätöksistä.

Seuraavassa on tiivistettynä Pomarkun kunnassa toteutettavia toimia. Ne ovat voimassa 28.3.2021 asti, ellei ao. kohdassa muuta lue.

Lista toimenpiteistä ja suosituksista:

     Kuntalaisia kehotetaan käyttämään edelleen kasvomaskia kaikissa yleisissä tiloissa.

     Alakoulun ja varhaiskasvatuksen toiminta jatkuu voimassa olevilla tavoilla, eikä niihin tule muutosta.

     Yhteiskoulun luokat 7-9 ovat etäopetuksessa 5.-28.3.

     Lukio on etäopetuksessa 2.-28.3.

     Koulut ja varhaiskasvatus tiedottavat suoraan vanhempia ja oppilaita muutoksista.

     Monitoimihalli sekä yhteiskoulu-lukion kuntosali on suljettu aikuisten sekä 13 – 20 -vuotiaiden harrastustoiminnalta, 12 -vuotiaiden ja sitä nuorempien harrastustoiminta sekä koululaisryhmien käyttö monitoimihallilla jatkuu kuten aiemmin.

     Ulkoliikuntapaikat pidetään sääolosuhteiden mahdollistaessa avoinna omaehtoista liikkumista varten.

     Aikuisten sekä 13 – 20 -vuotiaiden harrastustoiminta

o     ATTR suosittelee, että harrastustoiminta pidetään keskeytettynä koko Satakunnassa ajalla 1.3.-28.3.2021. Myös yksityisten toimijoiden suositellaan noudattavan suosituksia.

     Harrastustoiminta 12-vuotiaat tai nuoremmat lapset:

o     Harrastustoimintaa voidaan edelleen toteuttaa.

o     Kilpailuja tai esiintymisiä yleisölle ei järjestetä.

o     Ottelut ja kilpailut pidetään kunnan sisällä.

o     Harrastustoimintaa järjestetään mahdollisuuksien mukaan ulkona.

o     Nuorisotalo on avoinna 1.3. alkaen alakoululaisille ma, ti ja to klo 17 – 19 seuraavan ryhmäjaon mukaisesti:

§     Ma 5. luokkalaiset

§     Ti 6. luokkalaiset

§     To vuoroviikoin 5. ja 6. luokat. Viikko 9 (to 4.3) 5. luokka, viikko 10 (to 11.3.) 6. luokka, viikko 11 (to 18.3.) 5. luokka, viikko 12 (to 25.3.) 6.luokka jne.

o     Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä opetus-ja kulttuuriministeriön ohjetta hygieniasuosituksista ja turvaväleistä tulee noudattaa.

o     Vanhempien tulee käyttää maskia lapsia noutaessaan, kontakteja välttäen.

     Kirjaston käyttö on rajoitettu:

o     Pomarkun kunnankirjasto on avoinna koronaepidemiarajoitukset huomioiden.

o     Pikainen asiointi (max. 15 min): palauttaminen, varausten nouto ja lainaus.

o     Tietokoneiden käyttö ja tulostaminen ovat mahdollista pika-asiointina (max. 15 min).

o     Lehtilukusali on suljettu. Lehtien luku, opiskelu tai muu kirjastossa oleskelu ei ole sallittua.

o     Asioinnissa on velvoite käyttää maskia ja muistaa pitää turvaväliä.

o     Kirjaston tiloissa saa olla kerrallaan max 10 henkilöä.

o     Kaikkien tulee huolehtia 2 metrin turvaväleistä, hyvästä käsihygieniasta sekä tulla kirjastoon vain terveenä.

     Kunnanvirasto on suljettu. Asiointi henkilöstön kanssa suositellaan hoitamaan puhelimitse ja sähköpostitse.

     Kunnan mahdolliset tapahtumat järjestetään etäyhteyksillä.

     Kokoukset etänä.

     Etätyön mahdollisimman laaja käyttö jatkuu.

     Yksityistilaisuuksien osalta ATTR suosittelee, ettei yli 6 hengen tilaisuuksia järjestettäisi. Suositus noudattaa valtakunnallista 25.2.2021 voimaan astunutta linjausta.

     Lounas-Suomen aluehallintoviraston (AVI) voimassa oleva henkilömäärärajoitus yleisötilaisuuksien järjestämisessä on enintään 6 henkilöä.

Alueellisia suosituksia ja ohjeistuksia tulee noudattaa

 

Satakunnan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän suositukset kokonaisuudessaan löytyvät täältä 

www.satasairaala.fi

Posan tiedotteet täältä

www.eposa.fi

Edelleen kunta muistuttaa muista keskeisistä koronan leviämistä rajoittavista keinoista: hyvä käsihygienia, turvavälit, kontaktien ja turhan muualla kulkemisen vähentäminen.

Lisätietoja:

Kunnanjohtaja Jari Rantala 040 5824242, jari.rantala(at)pomarkku.fi

Ylilääkäri Margit Seppälä, Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä
044 577 3200,
margit.seppala(at)eposa.fi

Pomarkun kunnan johtoryhmä

Päivitetty 4.3.2021

Vuosiluokat 7-9 etäopetukseen 5.3.2021 alkaen

Aluehallintovirasto on tänään iltapäivällä määrännyt Satakunnan koulujen vuosiluokat 7-9 etäopetukseen huomisesta 5.3.2021 alkaen. Pomarkun yhteiskoulun luokkien 7-9 piti siirtyä etäopetukseen vasta maanantaista 8.3. alkaen.
Pomarkun yhteiskoulun luokkien 7-9 oppilaat tulevat perjantaina aamulla kouluun normaalisti. Aamupäivällä luokissa ohjeistetaan etäopetusta ja lounaan jälkeen oppilaat lähtevät kotiin. Avi on hyväksynyt toimintatavan. Myös kuljetukset on järjestetty kuljetuksen piirissä oleville oppilaille. Asiasta on tiedotettu koteja Wilma-viestillä tänään illalla.
Hallinto- ja sivistysjohtaja
Nina Merilahti

Päivitetty 26.2.2021

Koronatilanne Satakunnassa ja sen edellyttämät toimet Pomarkussa

Hallitus on 25.2.2021 julistanut poikkeusolojen tulevan voimaan ja 8.3.2021 otetaan käyttöön kolmen viikon sulkutila kaikilla leviämisvaiheen alueella.  ATTR on tarkastanut alueelliset suosituksen hallituksen linjauksen mukaisesti 25.2.2021.

Kaikki leviämisvaiheen alueet ja eri viranomaiset ohjataan ottamaan käyttöön täysimääräisesti kaikki koronaepidemian leviämisvaiheen toimet, sisältäen tartuntatautilain uudet valtuudet.

Seuraavassa on tiivistettynä Pomarkun kunnan toimenpiteitä, joilla pyritään pysäyttämään viruksen leviäminen. Toimenpiteet ovat voimassa 28.3. saakka. Muutoksista tiedotetaan erikseen.

Lista toimenpiteistä ja suosituksista:

 • Kuntalaisia kehotetaan käyttämään edelleen kasvomaskia kaikissa yleisissä tiloissa.
 • Suositellaan välttämään tarpeetonta matkustamista.
 • Lukio siirtyy etäopetukseen 2.3. alkaen.
 • Yhteiskoulu (7.-9. lk) siirtyy etäopetukseen 8.3. alkaen.
 • Alakoulun ja varhaiskasvatuksen toiminta jatkuu voimassa olevilla tavoilla.
 • Koulut ja varhaiskasvatus tiedottavat suoraan vanhempia ja oppilaita muutoksista.
 • Monitoimihalli sekä yhteiskoulu-lukion kuntosali suljetaan aikuisten ja yli 12 vuotiaiden harrastustoiminnalta 27.2. alkaen.
 • Ulkoliikuntapaikat pidetään sääolosuhteiden mahdollistaessa avoinna omaehtoista liikkumista varten.
 • 12-vuotiaat tai nuoremmat lapset:
  • Harrastustoimintaa voidaan edelleen toteuttaa.
  • Kilpailuja tai esiintymisiä yleisölle ei järjestetä.
  • Ottelut ja kilpailut pidetään kunnan sisällä.
  • Harrastustoimintaa järjestetään mahdollisuuksien mukaan ulkona.
  • Nuorisotalo on avoinna 1.3. alkaen alakoululaisille ma, ti ja to klo 17 – 19 seuraavan ryhmäjaon mukaisesti:
   • Ma 5. luokkalaiset
   • Ti 6. luokkalaiset
   • To vuoroviikoin 5. ja 6. luokat. Viikko 9 (to 4.3) 5. luokka, viikko 10 (to 11.3.) 6. luokka, viikko 11 (to 18.3.) 5. luokka, viikko 12 (to 25.3.) 6.luokka jne.
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus-ja kulttuuriministeriön ohjetta hygieniasuosituksista ja turvaväleistä tulee noudattaa.
  • Vanhempien tulee käyttää maskia lapsia noutaessaan, kontakteja välttäen.
 • Kirjaston käyttö on rajoitettu:
  • Pomarkun kunnankirjasto on avoinna koronaepidemiarajoitukset huomioiden.
  • Pikainen asiointi (max. 15 min), palauttaminen, varausten nouto ja lainaus.
  • Tietokoneiden käyttö ja tulostaminen ovat mahdollista pika-asiointina (max. 15 min).
  • Lehtilukusali on suljettu. Lehtien luku, opiskelu tai muu kirjastossa oleskelu ei ole sallittua.
  • Asioinnissa on velvoite käyttää maskia ja muistaa pitää turvaväliä.
 • Kunnanviraston ovet pidetään suljettuina. Tapaamiset henkilöstön kanssa tulee sopia etukäteen suoraan ao. henkilön kanssa. Asiointi henkilöstön kanssa suositellaan hoitamaan puhelimitse ja sähköpostitse.
 • Kunnan henkilöstö käyttää asiakastapaamisissa kasvomaskia. Tapaamiset pyritään hoitamaan lyhyesti ja turvavälejä noudattaen.
 • Asiakkaiden suositellaan käyttävän kasvomaskia tapaamisissa.
 • Kunnan mahdolliset tapahtumat järjestetään etäyhteyksillä.
 • Kokoukset etänä.
 • Etätyön mahdollisimman laaja käyttö jatkuu.
 • Ulkopuolisiin kokouksiin osallistuminen vain etänä.
 • Yksityistilaisuuksien osalta suositellaan, ettei yli 6 hengen tilaisuuksia järjestettäisi.

Alueellisia suosituksia ja ohjeistuksia tulee noudattaa

Satakunnan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän suositukset kokonaisuudessaan löytyvät täältä

www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19

PoSan tiedotteet täältä

www.eposa.fi/category/korona/ 

Edelleen kunta muistuttaa muista keskeisistä koronan leviämistä rajoittavista keinoista: hyvä käsihygienia, turvavälit, kontaktien ja turhan muualla kulkemisen vähentäminen.

 

Lisätietoja:

Kunnanjohtaja Jari Rantala 040 5824242, jari.rantala@pomarkku.fi

Ylilääkäri Margit Seppälä, Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä
044 577 3200, margit.seppala@eposa.fi

Pomarkun kunnan johtoryhmä

Päivitetty 24.2.2021

 

Pysy perhepiirissä –kampanja kannustaa yhteisiin talkoisiin

Satakunnan terveysviranomaiset ja kunnat haastavat kaikki satakuntalaiset mukaan yhteiseen kampanjaan, jolla tähdätään koronaviruksen pysäyttämiseen. Kampanjaan voi osallistua esimerkiksi jakamalla sosiaalisessa mediassa tai sähköpostilla bannereita.

Ajatus kampanjan toteuttamisesta syntyi alueellisessa tartuntatautien torjunnan työryhmässä. Kampanja käynnistyy jo tällä viikolla ja kestää noin kolme viikkoa sunnuntaihin 14.3.2021 asti.

Pysy perhepiirissä –kampanjalla pyritään vaikuttamaan kannustavasti kaikkien satakuntalaisten käyttäytymiseen. Kampanja toteutetaan pääasiassa sosiaalisessa mediassa, jotta tieto leviäsi nopeasti. Valittavana on esimerkiksi Facebook-kehys ja eri kieliversioilla toteutettavia bannereita, joita on helppo jakaa sosiaalisessa mediassa.

Koronan kanssa on eletty nyt jo yli vuosi ja Satakunnan levinneisyystilanne on vaihdellut perusvaiheen, kiihtymisvaiheen ja leviämisvaiheen välillä. Pysy perhepiirissä -kampanjan alkaessa koko Satakunta on leviämisvaiheessa ja koronavirustilanne on vaikea. Ilmaantuvuusluku on pääkaupunkiseudun jälkeen Suomen toisiksi korkein. Erityistä huolta aiheuttavat muuntovirukset, jotka leviävät perusvirusta herkemmin. Vielä Satakunnassa ei ole todettu muunnosvirusten merkittävää lisääntymistä, mutta kannat ovat pääkaupunkiseudulla jo nyt valtaviruksena.

─ On ymmärrettävää, että ihmiset alkavat turtua jatkuviin ohjeisiin ja suosituksiin, mutta nyt pitäisi vielä jaksaa sinnitellä ja jos mahdollista vielä tarkentaa omia toimintatapoja turvallisemmiksi, sillä käsillä ovat viruksen leviämisen pysäyttämisen kannalta aivan ratkaisevat viikot, kampanjaidean isä, johtajaylilääkäri Petteri Lankinen sanoo.

Satakunnan epidemiatilanteen arvioinnista vastaava lääkäri Raija Uusitalo-Seppälän mielestä kontaktien vähentäminen ja varotoimien noudattaminen on nyt kriittistä, sillä tilanne on tärkeää saada haltuun ennen kuin terveydenhuoltomme ylikuormittuu. Epidemian leviäminen riippuu meistä kaikista.

─ Jos me kaikki rajoitamme kontaktimme välttämättömään ja vain lähipiiriin seuraavat kolme viikkoa, meillä on vielä mahdollisuus kääntää tämä tilanne, Raija Uusitalo-Seppälä kannustaa.

Satakunnan terveysviranomaisten mukaan riski tartunnan saamiseen on Satakunnassa lisääntynyt ja on erittäin tärkeää pystyä ehkäisemään tartuntojen leviäminen ikääntyneisiin ja muihin riskiryhmiin.

Lisätietoja:

johtajaylilääkäri Petteri Lankinen, p. 044 707 7780

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmässä eli ATTR:ssä ovat edustettuina Satasairaala ja kaikki alueen kunnat sekä THL:n, Lounais-Suomen AVI:n ja ELY-keskuksen edustajat. Puheenjohtajana toimii johtajaylilääkäri Petteri Lankinen ja epidemiatilanteen arvioinnista vastaa Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Uusitalo-Seppälä.

Päivitetty 19.2.2021

Aluehallintoviraston päätös kokoontumisrajoituksista ajalle 20.2.-19.3.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1momentin nojalla Satakunnan kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 (kymmenen) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.

Määräys on voimassa ajalla 20.2.2021–19.3.2021.

Päätös on luettavissa täältä (linkki avautuu uuteen ikkunaan): LSAVI TTL 58 § yleisötilaisuudet_ Satakunta_1799

 

Päivitetty 12.2.2021

 

Pomarkun kunnan alueella olevia koronarajoituksia jatketaan 5.3.2021 saakka. Lasten harrastustoimintaan tarkennus.

 

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) on kokoontunut 11.2.2021 ja todennut Satakunnan olevan on kiihtymisvaiheessa, mutta Rauma ja Pohjois-Satakunta jatkavat leviämisvaiheessa.

Tartuntoja on todettu Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän (PoSa) alueella 27.1 jälkeen yhteensä 39. Karanteeniin on asetettu 157 altistunutta. Pääosa tartunnoista ja altistumisista liittyy Karviasta lähteneeseen tartuntaketjuun.

Pohjois-Satakunnan alueen kuntajohtajat sekä PoSan tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Margit Seppälä arvioivat tilannetta koko Pohjois-Satakunnan osalta perjantaina 12.2.2021 pidetyssä kokouksessa.

ATTR piti voimassa olevat suositukset ja rajoitukset pitkälti ennallaan. Lasten ja nuorten harrastustoimintaa koskevaa kohtaa täsmennettiin OKM:n ohjeistuksen mukaisesti. Lisäksi THL:n ohjeiden mukaan voidaan leviämisvaiheessa olevilla alueilla kuntakohtaisesti käyttää myös harkintaa joidenkin toimenpiteiden noudattamisessa, mikäli tarkasteltu alue on laajempi ja alueella on kuntakohtaisia eroja.

 Pomarkun kunnan alueella nykyiset rajoitukset ovat voimassa 5.3.2021 saakka seuraavalla tarkennuksella:

ATTR täsmensi alle 12-vuotiaiden harrastustoimintaan liittyviä suosituksia. Alle 12-vuotiaiden oman ryhmän tai joukkueen kesken myös lähikontaktia sisältävät harjoitteet ovat sallittuja. Kilpailuja tai esiintymisiä yleisölle ei tule järjestää. Ottelu- ja kilpailutoiminnan mahdollistamista arvioidaan viikoittain. Asuinkaupungin sisäiset ottelut ja kilpailut sallitaan, mutta toistaiseksi Etelä- ja Pohjois-Satakunnan leviämisvaihetilanteen johdosta ei sallita alueella ottelu- ja kilpailutoimintaa, joka lisäisi matkailua alueella. Edelleen suositellaan harrastustoiminnan järjestämistä mahdollisuuksien mukaan ulkona.

 

Tarkempia tietoja suosituksista:

Satasairaalan koronainfo

 

Kuntalaisia suositellaan seuraamaan myös PoSan sekä Satasairaalan tiedotusta aiheesta:

PoSan tiedotukset
Satasairaalan tiedotukset

 

Pomarkun kunnan johtoryhmä

Päivitetty 29.1.2021

Satakunta on siirtynyt takaisin kiihtymisvaiheeseen, koronarajoitukset pidetään voimassa ainakin helmikuun ajan

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) on kokoontunut 28.1.2021 ja todennut Satakunnan siirtyneen jälleen koronan kiihtymisvaiheeseen. Erityisesti Rauman seudulla riski edetä leviämisvaiheeseen on melko suuri.

Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän (PoSa) alueella on todettu 27.1.2021 kaksi uutta koronatartuntaa Honkajoen alueella. Altistuneet on asetettu karanteeniin. Lisäksi Karviassa on yhdessä metalliyrityksessä todettu 11 uutta tartuntaa 28.1.2021. Tartunnanjäljitys on käynnissä ja tästä tiedotetaan lisää PoSan toimesta.

Pohjois-Satakunnan alueen kuntajohtajat sekä PoSan tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Margit Seppälä arvioivat tilannetta koko Pohjois-Satakunnan osalta perjantaina 29.1.2021 pidetyssä kokouksessa. Yhteisesti todettiin, että alueella noudatetaan työryhmän suosituksia.

Nykyiset rajoitukset ovat voimassa helmikuun loppuun asti.

On erittäin tärkeää edelleen jaksaa noudattaa rajoituksia, suosituksia ja ohjeita. Tartuntatilanne voi hetkessä muuttua ja tartunnat levitä nopeasti. Laaja tartunta aiheuttaa erittäin laajan karanteenin. Rokotukset ovat alkaneet, mutta rokotteita saadaan vain pieniä eriä ja rokotekattavuuden saavuttaminen tulee kestämään pitkään.

Pomarkun asukkaat ja Pomarkussa työskentelevät ovat toimineet erinomaisesti ja Pomarkku on edelleen säästynyt tartunnoilta.

Muutokset ja täsmennykset aiempiin suosituksiin:

 • Kaikille suositellaan käytettäväksi ns. kirurgisia maskeja. Kangasmaskeja ei enää suositella käytettäväksi.
 • Harrastustoiminnassa tarkennetaan vielä alle 20-vuotiaiden suositusta selvemmäksi koskien kontaktilajeja. Harjoittelu alle 20-vuotiaiden toimintaan varatuilla vuoroilla tulee toteutua turvavälein ja ilman lähikontaktia. Tämä tarkoittaa mm. peliharjoittelussa, voimistelussa, kamppailulajiharjoittelussa pidättäytymistä lähikontaktityyppisestä harjoittelusta. Ulko-olosuhteita voi hyödyntää harjoittelussa.
 • Maskit käyttöön myös 6-luokkalaisille sekä 5-luokkalaisille niissä kouluissa, joissa yhdistelmäluokassa 5- ja 6 -luokkalaiset ovat samassa tilassa.
 • Tarkennetaan etätyösuositusta seuraavasti: ”Etätyötä suositellaan Satakunnassa sovellettavaksi valtioneuvoston ohjeiston mukaisesti aina kun se on mahdollista.”

Tarkempia tietoja suosituksista: Satasairaalan koronainfo

 

Kuntalaisia suositellaan seuraamaan myös PoSan sekä Satasairaalan tiedotusta aiheesta:

PoSan tiedotukset
Satasairaalan tiedotukset

 Pomarkun kunnan johtoryhmä

Päivitetty 23.1.2021

Pomarkun kunnan koronarajoitustoimet jatkuvat ennallaan

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) on kokoontunut 21.1.2021 ja todennut Satakunnan olevan epidemiologisesti perustasolla, mutta riski uudelleen kiihtymisvaiheeseen joutumisesta on melko suuri. Työryhmä suositteli kunnille entisten suositusten ja rajoitusten jatkamista 31.1.2021 saakka.

Pohjois-Satakunnan alueen kuntajohtajat sekä PoSan tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Margit Seppälä arvioivat tilannetta koko Pohjois-Satakunnan osalta perjantaina 22.1.2021 pidetyssä kokouksessa. Yhteisesti todettiin, että alueella noudatetaan työryhmän suositusta ja pidetään rajoitukset ennallaan.

Pomarkun kunnan johtoryhmä

 

Päivitetty 9.1.2021

Koronatilanne Pohjois-Satakunnassa on parantunut huomattavasti. Pomarkun kunnan rajoitustoimia avataan rajoitetusti.

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) on todennut Satakunnan olevan edelleen kiihtymisvaiheessa, mutta lähestyvän perusvaihetta. Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän (PoSa) alueella ei ole todettu edellisen tarkastelujakson (14 vrk) aikana tartuntoja. Pomarkun kunnassa ei ole edelleenkään todettu yhtään koronatartuntaa.

Seuraavassa on tiivistettynä Pomarkun kunnan toimenpiteitä, joilla pyritään pysäyttämään viruksen leviäminen sekä niihin tehtävät lievennykset. Toimenpiteet ovat voimassa toistaiseksi, muutoksista tiedotetaan erikseen. Toimenpiteet ja lievennykset astuvat voimaan maanantaina 11.1.2021.

Lista toimenpiteistä ja suosituksista:

     Kuntalaisia kehotetaan käyttämään edelleen kasvomaskia kaikissa yleisissä tiloissa.

     Koulujen ja varhaiskasvatuksen toiminta jatkuu voimassa olevilla tavoilla, eikä niihin tule muutosta.

     Monitoimihalli sekä muut kunnan urheilutilat avataan rajoitetusti:

o     ATTR:n ohje sisätiloissa suoritettavasta harrastustoiminnasta:

”Aikuisten harrastustoiminnassa suositellaan harrastustoiminnan toteuttamista etäyhteyksin. Mikäli maskien käytöstä, turvaväleistä ja hygieniaohjeista voidaan tosiasiallisesti huolehtia sekä harrastuksen, että pukeutumisen ja tiloihin siirtymisen aikana ryhmäharrastustoimintaa voidaan kuitenkin toteuttaa sisätiloissa korkeintaan 10 hengen ryhmissä. Myös yksityisten toimijoiden suositellaan noudattavan suosituksia. Kontaktilajeja, kuorolaulua sekä puhallinsoitintoimintaa ei suositella.”

o     Ohjaajien ja vastuuhenkilöiden rooli korostuu Monitoimihallin käytössä. ATTR:n ohjeiden mukaisesti kussakin tilassa voi olla enintään 10 henkeä noudattaen turvavälejä.

o     Sali voidaan jakaa väliseinillä osiin, jolloin kussakin osassa voi olla 10 henkeä.

o     Monitoimihallin ja yhteiskoulu-lukion kuntosalien käytössä korostuvat käyttäjien toiminta erityisesti hygienian ja etäisyyksien osalta.

o     Mikäli urheilutilojen käytössä havaitaan koronaohjeiden vastaista toimintaa, tullaan niiden käyttöä rajoittamaan.

o     Urheilutilojen käytöstä tulevat tarkemmat ohjeet tilojen oviin.

     Ulkoliikuntapaikat pidetään avoinna omaehtoista liikkumista varten.

     Lasten ja nuorten harrastustoiminta:

o     Alle 20-vuotiaat voivat harjoitella seuraavin rajoituksin:

o     Sisäliikuntatiloissa toteutettava alle 20-vuotiaiden kilpailut, ottelut tai sarjatoiminta pidetään edelleen keskeytettynä.

o     Harjoittelu alle 20-vuotiaiden toimintaan varatuilla vuoroilla tulee toteuttaa turvavälein ja ilman lähikontaktia tarkasti noudattaen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus-ja kulttuuriministeriön ohjetta hygieniasuosituksista ja turvaväleistä. Tämä tarkoittaa kaikessa harjoittelussa pidättäytymistä lähikontakteista. Ulko-olosuhteita voi hyödyntää harjoittelussa.

o     Vanhempien tulee käyttää maskia lapsia noutaessaan, kontakteja välttäen.

     Kirjaston käyttörajoitusta jatketaan, tarkentavat ohjeet lievennyksestä myöhemmin.

     Kunnanviraston ovet pidetään suljettuina. Tapaamiset henkilöstön kanssa tulee sopia etukäteen suoraan ao. henkilön kanssa. Asiointi henkilöstön kanssa suositellaan hoitamaan puhelimitse ja sähköpostitse.

     Kunnan henkilöstö käyttää asiakastapaamisissa kasvomaskia. Tapaamiset pyritään hoitamaan lyhyesti ja turvavälejä noudattaen.

     Asiakkaiden suositellaan käyttävän kasvomaskia tapaamisissa.

     Nuorisotalo pysyy toistaiseksi suljettuna henkilöstöpulan takia. Nuorisotalon avaamisesta tiedotetaan erikseen.

     Kunnan mahdolliset tapahtumat järjestetään etäyhteyksillä.

     Kokoukset etänä tai vähintään hybridimallisina, mahdollisimman vähän henkilöitä paikalla.

     Etätyön mahdollisimman laaja käyttö jatkuu.

     Ulkopuolisiin kokouksiin osallistuminen vain etänä.

     Suositellaan välttämään edelleen tarpeetonta matkustamista.

     AVI:n 16.12.2020 antaman ohjeistuksen mukaan sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 20 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen THL:n ja OKM:n ohjetta hygieniasuosituksista ja turvaväleistä. Määräys on tällä hetkellä voimassa 23.1.2021 saakka.

     Yksityistilaisuuksien osalta suositellaan edelleen, ettei yli 10 hengen tilaisuuksia järjestettäisi.

Alueellisia suosituksia ja ohjeistuksia tulee noudattaa

Satakunnan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän suositukset kokonaisuudessaan löytyvät täältä 

www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19

Posan tiedotteet täältä

www.eposa.fi/category/korona/

Edelleen kunta muistuttaa muista keskeisistä koronan leviämistä rajoittavista keinoista: hyvä käsihygienia, turvavälit, kontaktien ja turhan muualla kulkemisen vähentäminen.

Lisätietoja:

Kunnanjohtaja Jari Rantala 040 582 4242, jari.rantala(at)pomarkku.fi 

Ylilääkäri Margit Seppälä, Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä
044 577 3200,
margit.seppala(at)eposa.fi

Pomarkun kunnan johtoryhmä

Päivitetty 7.1.2020

Pomarkun koronarajoitukset ovat voimassa toistaiseksi. Seuraava tarkastelu on 8.1.2021.

Päivitetty 30.11.2020

Pomarkun kunnanvirasto on suljettu!

Pomarkun kunnankirjasto ottaa rajatun palvelun käyttöön!

Pakottavat tapaamiset kunnan henkilöstön kanssa sovittava etukäteen suoraan ao. henkilön kanssa.

Pomarkun kunnan puhelin palvelee klo 10-15 p. 02 5505666.

Pomarkun kunnankirjasto ottaa 30.11. alkaen rajatun palvelun käyttöön. Palvellaan yksi asiakas kerrallaan aukioloaikana. Kirjastoon pääsee kirjaston sivuovelta soittamalla ovikelloa.

 

Rajattuun palveluun kuuluu:

 • varauksien nouto sekä pikainen aineiston valitseminen
 • välttämätön nopea asiointi mm. asiakaskoneilla
 • ensisijaisena palvelutapana etukäteisvaraus
 • tarvittaessa avustaminen ja neuvonta palvelutiskillä
 • asioinnissa on velvoite käyttää maskia ja muistaa pitää turvaväliä

Varaa ja nouda –lainauspalvelu kirjastossa

Kirjastokassit ja varaukset lainataan valmiiksi ja noudetaan kirjaston vanhalta sivuovelta ennalta sovittuna ajankohtana. Ilmoita saapumisestasi soittamalla kirjaston ulko-ovella ovikelloa.

Rajoitukset ovat voimassa 11.12.2020 saakka, jolloin tilannetta tarkastellaan uudelleen ja muutoksista tiedotetaan erikseen.

Ota yhteyttä kirjastoon: puh. 044 750 1170 tai kirjasto(at)pomarkku.fi

Pohjois-Satakunnan alue on siirtynyt nopeasti kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen.

Tilanteen paheneminen vaatii tehokkaita toimia.

Tänään pidetyssä kokouksessa, johon osallistuivat Pohjois-Satakunnan kuntien johtajat, PoSan tartuntataudeista vastaavat viranomaiset ja Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Pohjois-Satakunnan todettiin siirtyneen leviämisvaiheeseen.

PoSan tiedotteessa on selostettu epidemian tilanteesta ja sen vakavuudesta (www.eposa.fi/category/korona/ ) Muun muassa Pomarkussa on lentopallo-ottelun yhteydessä altistunut 18 henkilöä.

Tautitilanteen etenemisen pysäyttäminen vaatii tehokkaita ja laajoja toimenpiteitä. PoSan alueen kunnat ovat päättäneet edellä mainitun perusteella ryhtyä yhdessä merkittäviin rajoituksiin ja sulkemisiin.

Seuraavassa on tiivistettynä Pomarkun kunnan toimenpiteitä, joilla pyritään pysäyttämään viruksen leviäminen. Edellisessä kunnan tiedotteessa on ollut yksityiskohtaisemmin perusteista. Toimenpiteet ovat voimassa toistaiseksi, muutoksista tiedotetaan erikseen. Toimenpiteet astuvat voimaan välittömästi sitä mukaa, kuin ne saadaan toteutettua.

Lista toimenpiteistä ja suosituksista:
– Kuntalaisia kehotetaan käyttämään kasvomaskia kaikissa yleisissä tiloissa
– Monitoimihalli sekä muut kunnan urheilutilat suljetaan yleisöltä
– Suositellaan, ettei ryhmäharrastuksia järjestetä
– Kirjaston käyttöä rajoitetaan (1 – 2 asiakasta kerrallaan), tarkentavat ohjeet myöhemmin
– Koulujen henkilökunta käyttää kasvomaskia
– Yhteiskoulun ja lukion oppilaat käyttävät kasvomaskia
– Varhaiskasvatuksen henkilökunta käyttää visiiriä tai kasvomaskia
– Huoltajille vahva suositus käyttää kasvomaskia vietäessä ja haettaessa lasta varhaiskasvatukseen
– Koulukuljetuksissa taksit käyttävät kasvomaskia, samoin yhteiskoulun ja lukion oppilaat
– Kunnanvirasto suljetaan
– Pakottavat tapaamiset kunnan henkilöstön kanssa sovittava etukäteen suoraan ao. henkilön kanssa
– Kunnan henkilöstö käyttää asiakastapaamisissa kasvomaskia
– Asiakkaiden suositellaan käyttävän kasvomaskia tapaamisissa
– Nuorisotalo suljetaan
– Kunnan kaikki tapahtumat perutaan toistaiseksi
– Kokoukset etänä tai vähintään hybridimallisina, mahdollisimman vähän henkilöitä paikalla
– Etätyön mahdollisimman laaja käyttö
– Ulkopuolisiin kokouksiin osallistuminen vain etänä
– Suositellaan välttämään tarpeetonta matkustamista, PoSa on nyt leviämisvaiheen alue
– Yli 10 hengen tilaisuuksia ei tulisi järjestää, edes perhepiirissä
– Yleinen kasvomaskin käyttösuositus koskee edelleen kaikkia yli 15-vuotiaita.

Kouluilta sekä varhaiskasvatuksesta tiedotetaan myös suoraan vanhemmille Wilman ja Daisyn kautta.

Alueellisia suosituksia ja ohjeistuksia tulee noudattaa

Satakunnan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän suositukset kokonaisuudessaan löytyvät täältä
www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19

Posan tiedotteet täältä
www.eposa.fi/category/korona/

Edelleen kunta muistuttaa muista keskeisistä koronan leviämistä rajoittavista keinoista: hyvä käsihygienia, turvavälit, kontaktien ja turhan muualla kulkemisen vähentäminen. Koronavilkku-sovelluksen lataaminen puhelimeen on erittäin suositeltavaa.

Lisätietoja: Kunnanjohtaja Jari Rantala 040 5824242 jari.rantala@pomarkku.fi

Koronatiedotteet

(Päivitetty 26.11.2020)

Uusia ohjeistuksia koronatilanteeseen liittyen

Satakunta on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen. Maskisuosituksia ja kokoontumisrajoituksia kiristetään 30.11 alkaen. Maskisuositus koskee myös Pomarkun koulujen henkilöstöä ja yhteiskoulu-lukion oppilaita. Varhaiskasvatuksessa henkilökunnalle maskit tai visiiri. Lisäksi yli 20 henkilön sisätiloissa pidettäviä yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi.

Pomarkun kunta ottaa käyttöön uusia ohjeistuksia koronatilanteeseen liittyen

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä tekee tilannearvion ja antaa alueelliset suositukset sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden mukaisesti viikoittain. Työryhmässä ovat edustettuina Satasairaala ja kaikki alueen kunnat sekä THL:n, Lounais-Suomen AVI:n ja ELY-keskuksen edustajat. Viimeisin suositus on annettu torstaina 26.11.2020 klo 17. Satakunnan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän suositukset 26.11.2020 löytyvät tästä linkistä.
Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä totesi koko Satakunnan olevan nyt kiihtymisvaiheessa. Suosituksen perusteella Pomarkun kunta tekee seuraavia ohjeistuksia:

Maskisuositus koko Satakuntaan

Satakunnan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän suosituksen mukaisesti henkilöstö kaikissa Pomarkun kouluissa ottaa käyttöön maskit. Suositus on laajennettu koskemaan myös lukion oppilaita sekä perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilökuntaa. Koska yläkoulu on lukion yhteydessä, suositus koskee myös yläkoulun oppilaita. Varhaiskasvatuksessa maskin voi korvata visiirillä. Suositus tulee voimaan maanantaina 30.11.2020.
Kunnan työntekijöitä kehotetaan käyttämään kasvomaskia myös asiakaspalvelutilanteissa, erityisesti julkisissa sisätiloissa. Tämä koskee kirjastoa, monitoimihallia, nuorisotilaa sekä muita toimipisteitä, joissa on asiakaspalvelua sekä muita asiakastapaamistilanteita. Kunta on varautunut maskien (henkilökunnalle ja oppilaille) saatavuuteen tekemällä hankintasopimuksen Satakunnan sairaanhoitopiirin kanssa.
Asiointi kunnan työntekijöiden kanssa suositellaan hoitamaan puhelimitse ja sähköpostitse. Välttämättömiä asiakaskäyntejä ja tapaamisia varten pyydetään tekemään ajanvaraus suoraan ko. henkilön kanssa. Tapaamistilanteissa myös asiakasta suositellaan käyttämään maskia.
Kunnanviraston ovet ovat maanantaista 30.11.2020 alkaen suljettuina. Käynti kirjastoon on ns. vanhasta ovesta, joka on talon oikealla sivulla.

Suositus etätyöstä

Valtioneuvosto suosittelee, että julkisen sektorin työtekijät työskentelisivät etätyössä mahdollisimman laajasti, jos työtehtävät sen mahdollistavat.
Valtioneuvosto suosittelee vastaavaa laajaa etätyötä myös yksityisille työnantajille. Lähi- ja etätyön yhteensovittamisen arviointi tapahtuu työpaikoilla. Lisäksi työpaikoilla tulee edistää työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.
Etätyötä suositellaan myös Satakunnassa lisättäväksi valtioneuvoston ohjeiston mukaisesti.

Kokoontumisia ja fyysisiä kontakteja pyritään välttämään

Suositellaan, että yli 20 henkilön sisätiloissa pidettäviä yksityistilaisuuksia ei järjestettäisi eikä niihin osallistuttaisi. Ohje koskee myös pikkujoulujen ja ylioppilasjuhlien järjestämistä.
Lisäksi suositellaan, että leviämisvaiheen alueilta saapuvien vieraiden kutsumisessa tulee käyttää harkintaa.
Samoin suositellaan, että työyhteisöjen tilaisuuksien järjestämisessä tulee käyttää erityistä harkintaa ja pyrkiä rajaamaan sisätiloissa pidettäviin tilaisuuksiin työyhteisöjen henkilöitä enintään 5 samaan tilaisuuteen.
Myös yksityisisä tilaisuuksissa tulee käyttää suu-nenäsuojusta, mikäli turvaetäisyyksien pito ei onnistu.
Kunta peruuttaa kaikki loppuvuodelle suunnatut tapahtumat. Kokouskäytännöissä on jo pitkälti siirrytty ns. hybridimalliin eli kokouksiin voi osallistua sekä paikan päällä, että etänä.

Suositus harrastustoimintaan

Harrastustoiminnassa suositellaan joukkueurheilun ja kontaktilajien kilpailutoiminnan rajaamista vain omalle alueelle. Rajoitus ei koske yksilö- tai ryhmälajien maajoukkuetoimintaa, SM-tason ja I-divisioonatasoista kilpailu- ja harjoittelutoimintaa sekä kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua.
Muistutetaan, että harrastuksissa huomioidaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeet hygieniasuosituksista ja turvaväleistä.
Harrastustoiminnassa ja julkisten tilojen käytössä on huolehdittava, että osallistujien ja seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Suositus matkustamisen välttämisesta

Matkustamisen osalta suositellaan välttämään tarpeetonta matkustamista leviämisvaiheen maakuntiin.

Alueellisia suosituksia ja ohjeistuksia tulee noudattaa

Edelleen kunta muistuttaa muista keskeisistä koronan leviämistä rajoittavista keinoista: hyvä käsihygienia, turvavälit, kontaktien ja turhan liikkumisen vähentäminen. Koronavilkku-sovelluksen lataaminen puhelimeen on erittäin suositeltavaa.
Satakunnan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän suositukset kokonaisuudessaan löytyvät tästä linkistä

(Päivitetty 6.5.2020)

Uloslainaus Pomarkun kirjastossa

Näin toimii Pomarkun kirjaston uloslainaaminen! Me palvelemme teitä kirjakassein alkaen torstaina 7.5. Myös  varaukset ovat siitä eteenpäin noudettavissa.

Näin saat kirjastokassin: Toiveita kirjoista voit lähettää osoitteeseen kirjasto(at)pomarkku (otsikoksi Kirjastokassi) tai soittamalla arkipäivisin klo 9-15 välisenä aikana numeroon 044 750 1170.  Kerro mahdollisimman tarkkaan millaista aineistoa haluat (esim. sotakirjoja, rakkautta, kuvakirjoja 4-vuotiaalle). Otamme yhteyttä puhelimitse, kun kirjastokassi on noudettavissa ja sovimme noutoajan.

Näin saat varauksen: Odota varausten saapumisilmoitusta. Sen jälkeen noutoaika sovitaan soittamalla arkipäivisin klo 9-15 välisenä aikana puhelimitse 044 750 1170 (Huom! ei sama numero, mistä sait saapumisilmoituksen). Varaukset ovat noudettava 7 vuorokauden kuluessa ilmoituksen saapumisesta.

Kirjastokassit ja varaukset lainataan valmiiksi ja noudetaan kirjaston vanhalta sivuovelta. Ilmoita saapumisestasi soittamalla kirjaston ulko-ovella ovikelloa.

Pyrimme sopimaan noutoajat porrastetusti, mutta muistuttaisimme silti 2 metrin turvaväleistä. Ethän myöskään tule sairaana asioimaan. Ja lopuksi: Lainaaja on vastuussa omalle kortilleen lainatusta aineistosta.

(Päivitetty 5.5.2020)

Julkisia sisätiloja on suljettuna 31.5.2020 asti

Hallitus linjasi, että julkiset sisätilat kuten museot, kirjastot, muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat ja kuntouttava työtoiminta avataan 1.6. alkaen hallitusti ja asteittain. Lisätietoja odotetaan mm. Elyn päätökset.

(4.5.2020)

Kirjastomme odottaa toimintaohjeita – vielä ei voi lainata

Hallituksen linjaus tänään oli, että uloslainaaminen kirjastoista alkaisi välittömästi. Valitettavasti emme pysty siihen näin nopealla aikataululla. Odotamme rauhassa tarkempia toimintaohjeita. Nyt suosittelemme seuraamaan kunnan Facebookia että Instagramia sekä nettisivuja www.pomarkku.fi! Olkaamme kärsivällisiä. Tästä selvitään yhdessä <3
Hallitus linjasi myös, että julkiset sisätilat kuten kirjastot ja kirjastoautot avataan 1.6. alkaen hallitusti ja asteittain!
Aluehallintoviraston ohjeistuksen mukaisesti, otamme palautuksia vastaan. Palautusluukut sijaitsevat kunnanviraston pääovilla sekä kirjaston vanhalla sivuovella.
(4.5.2020)

Kirjaston palautusluukut ovat avoinna

Aluehallintoviraston ohjeistuksen mukaisesti, otamme palautuksia vastaan. ​

Palautusluukuilla asioidessanne muistattehan turvavälit sekä käsihygienian.

(30.4.2020)

Tiedote Pomarkun koulujen oppilaille ja vanhemmille

Suomen hallitus teki eilen päätöksen, että perusopetuksen oppilaat palaavat kouluihin 14.5. Lukiolaiset pysyvät etäopetuksessa kevään loppuun saakka. Rehtorit tiedottavat opetusjärjestelyistä suoraan koteihin ensi viikolla, kunhan saamme opetushallitukselta ohjeita kahden viimeisen kouluviikon toimintaan. Koulutoimi toivottaa kaikille iloista vappua!

(28.4.2020)

Kunta ottaa yhteyttä ikäihmisiin

Kunta soittaa kaikille yli 70 -vuotiaille, joiden puhelinnumerot eivät ole salaisia. Puhelussa jaetaan tietoa ja kysytään, mitä kuntalaiselle kuuluu. Yhteistyöhön ovat lähteneet Pomarkun SPR:n vapaaehtoiset, jotka soittavat pääosan puheluista.

(28.4.2020)

Tiedote PoSan palveluista ajalla 14.4. – 31.5.2020

Vastaanotolle ei pidä tulla flunssaisena. Erityisen tärkeää tämä on koronavirusepidemian aika. Peruthan siis kiireettömän vastaanottoaikasi, jos sinulla on edes lieviä flunssaoireita. Aika tulee perua myös, jos olet ollut lähikontaktissa sellaisen henkilön kanssa, jonka tiedetään tai epäillään sairastavan koronavirustautia tai kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.
Tapalan peruspalvelukeskuksessa (Tapalankatu 20) toimii flunssapoliklinikka arkisin klo 8-20 ja la–su klo 9-15 kaikille hengitystieoireisille. Flunssapoliklinikalle kulku tapahtuu neuvolan ovesta, ei pääovesta. Ennen flunssapäivystykseen tuloa on aina ensin soitettava puh. 044 577 3396.
Ajanvaraus: arkisin klo 8-15 Tapala puh. 02 577 3265 tai jäsenkunnat puh. 040 652 4340.
Päivystys: Soita aina ensin ennen päivystykseen lähtemistä.
Päivystys on avoin Kankaanpäässä arkisin klo 8-20, lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä klo 9- 18. Päivystys muina aikoina: Satasairaalan yhteispäivystyksessä, Sairaalantie 3, Pori, Puhelin 02 627 6868. PoSan takaisinsoittojärjestelmä arkisin klo 8-15 puh. 02 577 3265 sekä arkisin klo 15-20, lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä klo 8-18 puh. 044 577 3245. Muuna aikana puhelut kääntyvät Satasairaalaan.

Laboratoriopalvelut: Vain kiireelliset laboratoriokokeet otetaan. SataDiagin ajanvaraus verkossa tai puh. 02 627 6410 arkisin klo 10-15. Riskiryhmille ja yli 70-vuotiaille järjestetään​ näytteenotto torstaisin klo 6-7 Tapalan laboratoriossa, aika varattava.
Hoitotarvikejakelu: Jakelu toimii kunnissa edelleen. Hoitotarvikkeet tilattava etukäteen puhelimella. Pomarkun hoitotarvikejakelu toimii normaalisti
Hyvinvointikeskus: Toiminta supistettu ja toiminta siirtyy Tähden toimintakeskuksen tiloihin (kadun toisella puolella, Torikatu 9), tiedustelut puh. 044 577 3272.
 
Kuvantaminen: Vain kiireelliset kuvaukset arkisin klo 8-15. Kaikkiin tutkimuksiin pitää varata aika, puh. 044 707 9202. Koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto: tiedotettu erikseen Wilmassa.

(17.4.2020)

Pomarkkulaisten yksinyrittäjien sähköinen tukihaku on avattu

Pomarkkulaiset yksinyrittäjät voivat nyt hakea sähköisesti Pomarkun kunnalta tukea koronavirustilanteessa. 2000 euron suuruisen tuen tarkoituksena on saada yksinyrittäjien toiminta taloudellisesti kestävämmälle pohjalle epidemian aikana ja sen jälkeen. Yrittäjien tulee lukea ohjeistus huolellisesti ennen hakulomakkeen täyttöä.
Ohjeet ja hakulomake löytyvät osoitteesta: http://www.pomarkku.fi/index.php/yritykset/yksinyrittajien-korona-avustus/

Yksinyrittäjäavustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että yrityksen merkittävästi heikentynyt taloudellinen tilanne ja alentunut liikevaihto johtuvat koronaepidemiasta. Epidemian on arvoitu alkaneen vaikuttaa yksinyrittäjien taloudellista tilannetta heikentävästi Suomessa 16.3.2020 lähtien, jolloin todettiin poikkeusolo ja otettiin käyttöön valmiuslaki.

(6.4.2020)

Yksinyrittäjän koronatuki

Valtioneuvosto hyväksynee asetuksen yksinyrittäjien tukemiseen tarkoitetuista valtionavustuksista kunnille torstaina 8.4.2020. Asetus mahdollistaa tuen maksamisen kunnille hakemuksesta laskennallisen jakoperusteen mukaan. Asetus tullee voimaan 9.4.2020, minkä jälkeen kunnat voivat hakea työ- ja elinkeinoministeriöltä valtionavustusta yrittäjien rahoitukseen.Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee yhdessä Kuntaliiton kanssa kuntien tueksi

 • hakemuspohjan sekä avustuksen kuntakohtaiset osuudet valtionavustuksen hakemista varten,
 • hakemuspohjan, jolla yrittäjä hakee tukea kunnalta, sekä
 • soveltamisohjeen hakemusten käsittelijälle.

 

Pomarkun kunta julkaisee ohjeet yksinyrittäjille heti, kun ne on kunnille jaettu.

6.4.2020

Covid-infektion alkuvaiheen oirekuva

COVID-infektion tyypillisiä piirteitä ovat:
Alkuvaiheen taudin oireena voi olla kuumetta, yskää, kurkkukipua, hengenahdistusta, painon tunnetta, ja/tai lihaskipua. Huonovointisuus ja yleiskunnon lasku ja maku- ja hajuaistin häiriöt ovat tyypillisiä. Joillakin on suolisto-oireita: ripulia, pahoinvointia ja oksentelua. Kuumetta on vain noin puolella ennen hoitoon hakeutumista
Lähde: SataDiag Infektioyksikön toimintaohje 3.4.2020

6.4.2020

Kirjasto tiedottaa

Aluehallintovirastolta saamamme ohjeen mukaan, kirjaston aineistoa ei saa palauttaa palautusluukuistamme!

Aineistoa otetaan vastaan, kun kirjasto taas aukeaa. Kirjastomme on suljettu 13.5. asti! Lisätietoja numerosta p. 044 750 1170.

Tiedote 1.4.2020 Pomarkun kunta

Pomarkkulaisille lapsille ja nuorille tukea ja välittämistä

Koronatilanteen vuoksi koulut ovat siirtyneet pääosin etäopetukseen, ja nuorisolle tärkeät kokoontumistilat nuorisotalo ja monitoimihalli on suljettu.
Pomarkussa halutaan tarjota nuorille kuntalaisille tukea, jotta selvitään yli poikkeuksellisen tilanteen. Varhaiskasvatuksen lapsille on lähetetty kotiin askartelu- ja leikkivinkkejä, ja esikoululaisille omia opetustehtäviä. Lasten vanhempiin ollaan yhteydessä Daisy-sovelluksella.
Kouluissa etäopetus on lähtenyt sujumaan pääosin hienosti. Nyt vahvistetaan oppimisen tukea niin alakoulussa kuin yhteiskoulussa koulunkäyntiohjaajien työpanoksella. Tutut ohjaajat ovat puhelimitse yhteydessä oppilaisiin joko oppilaan kysyessä neuvoa tai opettajan vinkistä. Myös huoltajat voivat olla yhteydessä ohjaajiin. Koululaisille ja vanhemmille ollaan asiasta tiedotettu Wilma-sovelluksella.
Nuoret on huomioitu omalla Nuorten puhelimella. Puhelin on avoinna tästä päivästä alkaen iltaisin samoina päivinä, kun nuorisotalo olisi avoinna, eli ti-la ainakin klo 18-20. Sosionomiharjoittelijamme Sari ideoi yhdessä nuorten kanssa tekemistä korona-arkeen. Yhteyttä pidetään soittamalla, WhatsAppin, Instagramin ja Snapchatin kautta. Nuorten puhelimen numero on 041 730 3423.
Lisäksi nuorille on edelleen käytössä tutut Karhukuntien Nuokka.fi ja Ohjaamo Satakunnan palvelut. Posa on avannut tätä poikkeustilannetta varten myös Nuorten huolipuhelimen, joka tarjoaa luottamuksellista psykiatrisen sairaanhoitajan tarjoamaa keskusteluapua lapsille, nuorille, nuorille aikuisille ja heidän perheilleen. Puheluihin vastataan numerosta 044 577 3229 ma-pe klo 12–15 välisenä aikana.
Lisätietoja:
Vs. kunnanjohtaja Jari Rantala, 040 582 4242, jari.rantala(at)pomarkku.fi

Hallinto- ja sivistysjohtaja Nina Merilahti, 044 750 1161, nina.merilahti(at)pomarkku.fi

31.3.2020 (katso myös 6.4.2020 päivitetty tiedote)

Yksinyrittäjille toimintatuki koronavirustilanteessa – haku avautuu mahdollisimman pian

Yksinyrittäjille tulossa toimintatuki koronavirustilanteessa. Voit lukea Kuntaliiton uutisen aiheesta täältä .Tiedotamme heti, kun ohjeet ovat tulleet, ne ovat kaikille yhteiset. Haku pyritään avaamaan kunnissa mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään kahden viikon kuluessa. Kunnat tiedottavat tuen avautumisesta. Kunnille laaditaan tuen myöntämiseen käytännönläheiset ohjeet sekä valmis hakulomakepohja.

27.3.2020

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksumuutos ajalla 20.3.-13.4.2020

Kasvatus- ja opetuslautakunta on kokouksessaan 24.3.2020 päättänyt varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen muutoksesta ajalla 20.3.-13.4.2020. Varhaiskasvatuksen maksuja ei peritä, mikäli lapi ei osallistu varhaiskasvatukseen seuraavien edellytysten täyttyessä: poissaolo on ennalta ilmoitettu, se kestää vähintään viikon yhtäjaksoisesti kerrallaan, ja ajoittuu ajalle 20.3.-13.4.2020. Päätös on voimassa myös tämän ajan jälkeen, mikäli valtioneuvosto päättää poikkeus ajan jatkumisesta.

26.3.2020

Kuntatiedote

Kuntatiedote, joka keskittyy koronatilanteeseen, sen johdosta tehtyihin toimenpiteisiin, uusiin palveluihin sekä tarpeellisiin yhteystietoihin, jaetaan kaikkiin pomarkkulaisiin talouksiin 26.3.. Tiedotteen voi lukea sähköisesti linkistä
 https://issuu.com/pomarkku/docs/huhtikuu2020_printti

19.3.2020

Kunnan verkkosivuilla avattiin tärkeiden yhteystietojen sivu.

Löydät yhteystiedot tästä linkistä sekä tämän sivun sivupalkista.

Tiedote 18.3.2020

Pomarkun kunnanhallitus kokoontui 17.3.2020 käsittelemään Valtioneuvoston päätösten toimeenpanoa Pomarkussa.

Kunnanhallitus käsitteli valtioneuvoston asetusta 16.3.2020 (linkki) ja sen päätösten toimeenpanoa Pomarkussa. Päätökset tulevat voimaan 18.3.2020 alkaen, ja ovat voimassa 13.4. 2020 saakka. Valtioneuvosto ja ministeriöt tarkentavat ohjeita vielä lähipäivinä, ja kunta toimii niiden mukaisesti. Kunnanhallitus keskusteli tilanteesta, ja päätti ohjeistaa valtioneuvoston asetuksen täytäntöönpanoa mm. seuraavin tarkennuksin:

 • Kunta avaa palvelunumeron kuntalaisille. Erityisesti tavoite on palvella karanteeniin määrättyjä yli 70 vuotiaita. Palvelunumero on kunnan normaali infopuhelimen numero.
 • Kunnan etusivulla on sähköinen ilmoitustaulu, johon keskitetään tietoa koronaviruksesta. Sähköiselle ilmoitustaululle kerätään tietoja yksityisistä palveluntuottajista sekä palvelunumeroista, joista voi kysyä lisätietoa koronaviruksesta.
 • Seuraava kuntatiedote keskittyy koronavirukseen ja erilaisten palvelunumeroiden tiedottamiseen. Koska valmisteilla on myös ikäihmisille suunnattu Senior-kuntatiedote, päätettiin nämä yhdistää kohderyhmän ollessa osin sama.
 • Kunnalla on sopimus aloittavien yritysten neuvontapalveluista Arconnet Oy:n (Markku Aromaa) kanssa. Muidenkin yrittäjien on mahdollista saada tässä haastavassa tilanteessa yritysneuvontaa Arconnet Oy:lta.
 • Kunnanvirasto suljetaan ajalle 18.3.-13.4.2020. Viraston henkilökunta määrätään pääosin etätöihin ja on kuntalaisten tavoitettavissa puhelimella ja sähköpostilla. Myös muu henkilökunta määrätään mahdollisuuksien mukaan etätöihin ko. ajaksi.
 • Valtioneuvoston asetuksen seurauksena nopeasti päätettävistä asioissa tiedotetaan kunnanhallitusta ja pidetään tarvittaessa sähköpostikokouksia.
 • Lisäksi kunnanhallitus merkitsi tietoonsa viime viikon aikana Pomarkussa tehdyt toimenpiteet koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Suun terveydenhuollon toiminta pandemia-aikana 18.3.2020

Hallituksen linjauksen 16.3 ja STM:n ohjeistuksen 17.3. mukaisesti vähemmän kiireetöntä hoitoa turvataksemme potilaiden kiireellisen hoidon.
Suu- ja nenäsuojusten saatavuudessa on ongelmia. Myös käsi- ja pintadesinfektioaineiden saatavuus on tällä hetkellä heikentynyt, samoin jossain määrin suojakäsineiden. Koronavirusepidemian edetessä ja mahdollisesti pitkittyessä saatetaan myöhemmin joutua tilanteeseen, jossa suojavarusteita tai muita hammashoidossa välttämättömiä tarvikkeita ei väliaikaisesti saada. Tämä tulee ennakoida siten, että kiireellisten potilaiden hoito voidaan turvata.
Tällä hetkellä Posan Suun terveydenhuollossa kiireetöntä hoitoa ei tarjota:
– Henkilölle, jolla on todettu koronavirusinfektio tai on ollut tekemisissä sairastuneen (testattu tai epäilty koronavirusinfektio) henkilön kanssa
– Henkilölle, joka on palannut ulkomailta 14 vuorokauden sisällä
– Henkilölle, joka kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään
– Henkilölle, jolla on mitään flunssan tai hengitystieinfektion oireita
Näille henkilöille tarjotaan vain kiireellinen hoito ja heidän tulee perua kiireettömät aikansa.
Vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat ja ne henkilöt, joilla on jokin seuraavista pitkäaikaissairauksista:
– Säännöllistä lääkitystä vaativa sydänsairaus (ei lievä verenpainetauti)
– Säännöllistä lääkitystä vaativa keuhkosairaus (esimerkiksi säännöllistä lääkitystä saava astma-potilas)
– Säännöllistä lääkitystä vaativa diabetes
– Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
– Vastustuskykyä heikentävä tauti, esim. leukemia, lymfooma, HIV-infektio
– Tauti, johon saat vastustuskykyä heikentävää hoitoa (elinsiirto, solunsalpaajat, TNF-alfasalpaaja, kortikosteroidi >15 mg/vrk yli 2 viikkoa, muu immuunivastetta heikentävä hoito)
– Krooninen neurologinen sairaus tai hermolihastauti
– Sairaalloinen ylipaino (BMI eli Body Mass Index yli 40)
– Henkilöt, jotka tupakoivat päivittäin
Tällä vähennetään myös heidän tarvettaan liikkua yleisillä paikoilla tai odottaa odotushuoneessa, jossa on muita henkilöitä.
Seuraamme aktiivisesti THL:n ohjeistusta ja kiireetöntä hoitoa saatetaan tulla rajaamaan lisää tulevien päivien aikana.
Tällä hetkellä suun terveydenhuollon palvelut jatkuvat muissa paitsi Siikaisten hoitolassa, jossa palveluita tarjotaan vasta 6.4.2020. Ajanvarauksissa ja peruutuksissa suun terveydenhuolto palvelee numerossa 02-5773550.

Hallitus totesi maanantaina Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi.

Tähän liittyen hallitus teki linjauksia (https://yle.fi/uutiset/3-11260395), jotka ovat voimassa näillä näkymin 13. huhtikuuta asti.

Päätökset ja suositukset saatetaan voimaan valmiuslain, tartuntatautilain ja muun lainsäädännön mukaisesti. Tätä varten hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17. maaliskuuta 2020.
Pomarkun kunta oli jo osin valmistautunut nyt käskettyjen toimenpiteiden toteuttamiseen ml. etäopetus. Esimieskokous seurasi hallituksen tiedotustilaisuuden ja ryhtyi välittömästi pohtimaan sekä valmistelemaan tarpeellisia toimenpiteitä. Kokoukseen osallistuivat myös kunnanhallituksen, –valtuuston sekä kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtajat. Huomenna jatketaan päätösten valmistelua. Esimieskokous on klo 12 ja kunnanhallituksen kokous klo 18.

Tiedotteet tulevat tällaisessa nopeassa tilanteessa sähköisesti. Varsinkin iäkkäimmissä kuntalaisissa on varmastikin henkilöitä, jotka eivät seuraa sähköisiä tiedotteita. Toivoisimme teidän auttavan heitä näiden tietojen saannissa. Muistakaa annetut ohjeet ja välttäkää käyntiä, puhelin on nyt parempi keino yhteydenpidossa.
Yhdessä tehden tässä onnistumme.
Vs. kunnanjohtaja

Tiedote 16.3.2020 klo 15.00

Pomarkun kunta sulkee nuorisotalon ja eriyttää keskuskeittiönruokalatoimintoja koronaviruksen vuoksi 17.3.2020 alkaen

Terveyskeskuksen, vanhainkodin ja päiväkodin sekä esiopetuksen ruokailut on eriytetty huomisesta 17.3.2020 alkaen. Pomarkun kunnan keskuskeittiön ruokalassa ovat ruokailleet esiopetuksen lapset ja henkilökunta, sekä terveyskeskuksen ja vanhainkodin henkilökuntaa. Torjuaksemme koronaviruksen etenemistä siirrytään keskuskeittiön ruokalassa eri tiloissa tapahtuvaan eriytettyyn ruokailuun toistaiseksi. Asiasta on tiedotettu ruokailijoita tämän päivän aikana.
Nuorisotalo suljetaan toistaiseksi maanantaina 16.3.2020 alkaen.
Liikunta- ja kulttuuritapahtumat sekä sisäliikuntatilat. Kunnan ylläpitämät sisäliikuntatilat (Pomarkun Monitoimihalli ja kuntosali sekä yläasteen kuntosali) on suljettuna 16.3. alkaen. Kunnan järjestämä ryhmäliikunta on peruutettu toistaiseksi, samoin kunnan järjestämät kulttuuritapahtumat.
Lisätietoja:
Vs. kunnanjohtaja Jari Rantala, 040 582 4242, jari.rantala(at)pomarkku.fi
Hallinto- ja sivistysjohtaja Nina Merilahti, 044 750 1161, nina.merilahti(at)pomarkku.fi
Ruokapalvelupäällikkö Katariina Salmi, 044 051 6171, katariina.salmi(at)pomarkku.fi
Hyvinvointikoordinaattori Reijo Peltomaa, 040 523 7758, reijo.peltomaa(at)pomarkku.fi

Tiedote 15.3.2020

Pomarkun kunnan yhteiskoulu ja lukio etäopetukseen 16.3.2020 alkaen

Torjuaksemme koronaviruksen COVID19 etenemistä siirrytään Pomarkun kunnan yhteiskoulussa ja lukiossa etäopetukseen maanantaista 16.3.2020 alkaen. Järjestelyt jatkuvat perjantaihin 20.3.2020 asti, jolloin  koteihin tiedotetaan asiasta lisää.
Kirkonkylän koulu eli alakoulu valmistautuu myös mahdolliseen etäopetukseen, mutta maanantaina koulu jatkuu vielä normaalisti. Kaikkien huoltajien kannattaa tarkasti seurata Wilma-viestejä.
Varhaiskasvatus ja esiopetus jatkavat toimintaansa normaalisti, lukuun ottamatta toiminnassa tapahtuvia sisällöllisiä muutoksia, hygieniatason maksimointia sekä muita varautumistoimenpiteitä koskien viruksen leviämistä. Lasten vanhempia on tiedotettu tilanteesta sunnuntaina 15.3. Mahdollisista muutoksista tiedotetaan heti, jos niitä tulee. Uusin tieto asiasta löytyy myös aina kunnan kotisivuilta. Kehotamme vanhempia seuraamaan Daisyn viestejä.
Yhteiskoulun ja lukion oppilaiden huoltajia on tiedotettu etäopetukseen siirtymisestä sunnuntaina 15.3. ja ohjeistettu, miten varaudutaan alkavaan etäopetusjaksoon. Myös Kirkonkylän koulun oppilaiden vanhemmille on tiedotettu sunnuntaina 15.3. tilanteesta ja siitä, että maanantaina opetus jatkuu normaalisti.
Yläkoulun ja lukion oppilaat tulevat saamaan ensimmäiset ohjeet etäopiskelua varten maanantaina 16.3. Wilman tai PedaNetin kautta,  tai mikäli Wilma ei ole käytössä, puhelimitse. Opiskelu tapahtuu kotoa käsin hyödyntäen oppilaille tuttuja opetusmateriaaleja ja tietoteknisiä välineitä. Opettajat ohjaavat aktiivisesti oppilaita opinnoissaan sähköisten välineiden kautta. Oppikirjoja voi vielä maanantaina 16.3. käydä hakemassa koululta oppilaskaapeista Wilmaan jaetun ohjeen mukaisesti. Lähestyvän koeviikon tilannetta tarkastellaan, kunhan tilanne selkenee.
Pomarkun lukiolla ylioppilaskirjoitukset toteutetaan ylioppilastutkintolautakunnan ohjeiden mukaisesti, eli alkavalla viikolla on joka päivä koe.
Oppilailla ja opiskelijoilla on käytössään normaalit oppilas- ja opiskeluhuollon palvelut myös etäopiskelun aikana, mutta koulussa ei luonnollisesti ole ruokailuja.
Lisätietoja:
Hallinto- ja sivistysjohtaja Nina Merilahti, 044 750 1161, nina.merilahti(at)pomarkku.fi
Lukion ja yläkoulun rehtori Jussi Heervä, 044  0940 792, jussi.heerva(at)edu.pomarkku.fi
Kirkonkylän koulun rehtori Jori Lilja, 044 5505 681, jori.lilja(at)edu.pomarkku.fi
Päiväkodinjohtaja Piia Lemström,  044 750 1195, piia.lemstrom(at)pomarkku.fi

Kaikki kunnan järjestämät liikunta- ja kulttuuritapahtumat on toistaiseksi peruutettu

Kaikki kunnan järjestämät liikunta- ja kulttuuritapahtumat on toistaiseksi PERUUTETTU koronatilanteen takia. Tiedotamme lisää asiasta maanantaina 16.3.
Tämä koskee myös vesijumpparyhmiä Kankaanpään kuntoutuskeskuksessa. Kevään kolme viimeistä vesijumppakertaa siis peruutettu. Peruutetut jumppakerrat huomioidaan syksyn vesijumppamaksuissa. (Päivitetty 16.3.)
Kuntalaisen antama erinomainen neuvo: ”Nyt kannattaa kaikkien liikkua luonnossa ja kuntoilla kotona 😊. Voimme yhdessä hidastaa koronaviruksen leviämistä välttämällä turhia lähikontakteja ja näin ollen myös suojelemme riskiryhmiä (ikääntyneet ja perussairauksia sairastavat) sairastumasta ❤️.”

Mikä on Covid-19 koronavirus?

Kiinassa todettiin joulukuussa 2019 keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi on todettu uusi koronavirus, COVID-19.
MITEN KORONAVIRUS TARTTUU?
Uusi koronavirus voi tarttua ihmisestä toiseen.Se tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Ilmassa virukset eivät säily. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät kuitenkaan säily päiväkausia pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu.
Taudin itämisajaksi on arvioitu 2–12 päivää, keskimäärin noin 5 päivää.
MITEN UUTTA KORONAVIRUSTA EHKÄISTÄÄN?
Uuden koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja ehkäistään samalla tavoin kuin muitakin hengitystieinfektioiden aiheuttajia.
Hyvä hygienia on paras tapa ehkäistä koronaviruksen ja kaikkien muidenkin virusten leviämistä.
Pese kädet usein huolellisesti vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan.
Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi
Suojaa suusi, kun yskit tai aivastat. Käytä esimerkiksi nenäliinaa tai hihaa. Älä yski tai aivasta kämmeneesi.
YHTEYDENOTTO JA RISKINARVIO
Jos epäilet itselläsi koronavirustartuntaa, tulee ottaa ensin puhelimitse yhteys terveydenhuoltoon:
Posa  puh.  044 577 3245, Satasairaala (kun terveyskeskus kiinni)  puh. 02 627 6868
Valtakunnallinen korona -neuvontapuhelin   02 95 535 535  (STM:n tiedote)
Taudinkuva (päivitetty 6.4.2020):
Alkuvaiheen taudin oireena voi olla kuumetta, yskää, kurkkukipua, hengenahdistusta, painon tunnetta, ja/tai lihaskipua. Huonovointisuus ja yleiskunnon lasku ja maku- ja hajuaistin häiriöt ovat tyypillisiä. Joillakin on suolisto-oireita: ripulia, pahoinvointia ja oksentelua. Kuumetta on vain noin puolella ennen hoitoon hakeutumista

Altistumistiedot:
henkilö on 14 vuorokauden aikana ennen oireiden alkua joko oleskellut Manner-Kiinassa (ei koske Hongkongia, Macaota eikä Taiwania), Iranissa, Etelä-Koreassa sekä Italiasta (Tilannetta arvioidaan kuitenkin jatkuvasti) tai ollut lähikontaktissa laboratoriovarmennetun uuden koronaviruksen aiheuttaman tapauksen kanssa
Oireettomia epidemia-alueella oleskelleita ei tutkita. Tällä hetkellä pyritään tunnistamaan tapaukset ja katkaisemaan tartuntaketjut ja estämään epidemian leviäminen Suomeen. Siksi pyritään löytämään myös lieväoireiset potilaat. Strategiaa vaihdetaan tilanteen edetessä
Lue ajantasaiset tiedot Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilta.

Päivitetty 5.8.2021

Satakunta on koronavirustilanteessa kiihtymisvaiheessa

Kokonaisarvion perusteella Satakunta on selkeästi kiihtymisvaiheessa. Tapausmäärä on kasvanut lyhyessä ajassa voimakkaasti ja todetuista tapauksista osa on johtanut laajoihin jatkotartuntoihin.

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) on kokoontunut ja antanut suositukset toimenpiteiksi epidemian etenemisen rajoittamiseksi.

Koronatoimenpiteet Pomarkussa

Maskisuositus

Maskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville yli 12 -vuotiaille henkilöille

·     Aina joukkoliikenteessä.

·     Aina julkisissa sisätilaisuuksissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset.

·     Työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Työpaikoilla suositellaan huomioimaan Työterveyslaitoksen ohjeistus. Työnantaja päättää työpaikoilla sovellettavista käytännöistä.

·     Aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, esimerkiksi yleisötapahtumissa, kun paikalla on runsaasti ihmisiä.

·     Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

·     Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

·     Kotimaanmatkailussa tulisi noudattaa kohdepaikkakunnan ohjeistusta maskin käytöstä.

·     Sairaalassa, terveyskeskuksessa tai ympärivuorokautisen hoivan laitoksissa vierailtaessa tai työskenneltäessä.

Varhaiskasvatus sekä ala- ja yläkoulu

Varhaiskasvatuksen toiminta jatkuu normaalisti.

Peruskoulu ja lukio

Syyslukukausi aloitetaan lähiopetuksessa.

Kaikissa opetustilanteissa suositellaan maskin käyttöä peruskoulun kuudesluokkalaisista alkaen.

Opetustoiminta ja oheistoiminta tulisi järjestää siten, että turvaväleistä voidaan varmistua tilanteissa, joissa maskin käyttö ei onnistu (esim. ruokailu).

Liikuntatilat

Monitoimihalli ja kuntosalit ovat käytössä siten, että voidaan säilyttää turvavälit ja noudattaa tartuntatautilain pykälää 58 c ”Toimenpiteet covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi”. 

Kirjasto

Toiminta järjestään siten, että voidaan säilyttää turvavälit ja noudattaa tartuntatautilain pykälää 58 c ”Toimenpiteet covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi”. Yleisötapahtumia voidaan toteuttaa samoin edellytyksin. Lukusaleja voidaan käyttää rajatusti turvavälit huomioiden. Kirjasto tiedottaa tarkemmin toiminnasta.

Aikuisten harrastustoiminta

Aikuisten ulkotiloissa toteutettava normaali ryhmäharrastaminen sekä ottelutoiminta on sallittu. Sisäharrastuksia voidaan järjestää, jos turvaohjeita, kuten hygieniaohjeita ja turvavälejä pystytään noudattamaan. Maskien käyttöä suositellaan, kun se on mahdollista. Lähikontakteja suositellaan mahdollisuuksien mukaan välttämään.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta

Lapset ja nuoret voivat harjoitella ja kilpailla lajinomaisesti ilman turvaväliä sekä sisällä että ulkona. Ulkona tapahtuvaa harrastamista on hyvä suosia. Mahdollisesti paikalla olevien vanhempien tai saattajien tulisi noudattaa voimassa olevia turvaohjeita.

Etätyö 

ATTR suosittelee, että Satakunnassa sovelletaan valtioneuvoston ohjeistoa etätyöstä, eli sekä julkisen sektorin että yksityisten työnantajien työtekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti, jos työtehtävät sen mahdollistavat ja työpaikoilla edistetään työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

Matkustussuositus

ATTR suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista EU- ja Schengen-alueiden ulkopuolelle, poikkeuksena maat, joista hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset. Kotimaan matkailussa tulee noudattaa kyseisen alueen ohjeistuksia.

Yleisötilaisuudet

·     Lounais-Suomen aluehallintovirasto on 30.7.2021  antanut kokoontumisrajoituksia koskeva päätöksen Satakuntaan 31.7 – 15.8.2021 TTL 58 § mukaisesti.

·     Yli 10 henkilön tilaisuuksia sisätiloissa voi järjestää vain, jos niissä noudatetaan THL:n ja OKM:n hygienia- ja turvallisuusohjetta ja lähikontakti osallistujien välillä pystytään tosiasiallisesti välttämään.

·     Yli 50 henkilön tilaisuuksia ulkotiloissa voi järjestää vain, jos niissä noudatetaan THL:n ja OKM:n hygienia- ja turvallisuusohjetta ja fyysinen kontakti osallistujien välillä pystytään tosiasiallisesti välttämään.

·     Kaikissa tapahtumissa pitää noudattaa erityistä huolellisuutta maskien käytössä ja turvaväleissä.

·     Tapahtumien ja tilaisuuksien järjestäminen edellyttää edelleen, että niiden turvallisuus voidaan varmistaa noudattaen tartuntatautilain 58 c §:ssä säädettyjä turvallisuusvelvoitteita sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamaa ohjetta turvallisista etäisyyksistä ja hygieniajärjestelyistä. Epidemian aikana omaksuttuja käytäntöjä koskien käsi- ja hengitystiehygieniaa, kasvomaskin käyttöä, sosiaalisia etäisyyksiä ja muiden huomioon ottamista tulee joka tapauksessa jatkaa ja terästää.  

Yksityistilaisuudet

Yksityistilaisuuksia koskevat samat suositukset kuin yleisötilaisuuksia. Tilaisuuden järjestäjän vastuulla on, että osallistujilla on tilaisuudessa mahdollisuudet käsien puhdistamiseen ja riittävien etäisyyksien pitämiseen. Lisäksi pintojen puhdistamisesta tulee huomioida tartuntatautilain 58 c § ”Toimenpiteet covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi”. Sisätiloissa suositellaan suu-nenäsuojuksen käyttöä THL:n ohjeistuksen mukaisesti, etenkin jos turvavälejä ei kyetä noudattamaan ja jos vieraita on myös leviämisvaiheen alueilta. Vieraiden saapumis– ja lähtöajoista suositellaan pitämään esimerkiksi vieraskirjaa, jotta mahdollisessa altistumistilanteessa altistuneet pystytään jäljittämään. Yksityistilaisuuksien järjestelyissä tulisi huomioida tilan koko ja suosia ulkona pidettäviä tilaisuuksia.

Muut tilat ja asiointi

Kunnan henkilökunta on mahdollisuuksien mukaan etätöissä Valtioneuvoston suositusten mukaisesti. Kunnanviraston ovet pidetään suljettuina. Tapaamiset henkilöstön kanssa tulee sopia etukäteen suoraan ao. henkilön kanssa. Asiointi henkilöstön kanssa suositellaan hoitamaan puhelimitse ja sähköpostitse. Tapaamiset pyritään hoitamaan lyhyesti ja turvavälejä noudattaen.

Aluehallintoviraston määräykset Satakunnassa

Toimenpiteet covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi (TTL 58 c §) on voimassa 15.8.2021 saakka.

Tarkempia tietoja suosituksista:

Satasairaalan koronainfo

Lisätietoja:

Kunnanjohtaja Jari Rantala 040 5824242, jari.rantala(at)pomarkku.fi

Ylilääkäri Margit Seppälä, Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä

044 577 3200, margit.seppala(at)eposa.fi

Pomarkun kunnan johtoryhmä